MUP TK: Postrojavanjem, defileom i svečanom akademijom obilježen Dan policije

by nedim
| 17:20

Centralno obilježavanje 22. maja – Dana policije Tuzlanskog kantona, održano je danas odavanjem počasti i polaganjem cvijeća na spomen-obilježje poginulim pripadnicima policije ispred zgrade sjedišta MUP TK-a u Tuzli, te postrojavanjem Jedinice policije za specijalnu podršku i OBL MUP TK-a, policijski službenika i svečanim defileom policijski vozila kroz grad.

Svečana akademija je održana u “BKC” u Tuzli, kojoj su pored službenika MUP TK-a, prisustvovali brojni predstavnici izvršne i zakonodavne vlasti Tuzlanskog kantona i Općina TK-a, predstavnici Agencija za provođenje zakona kantonalne i lokalne zajednice, politički dužnosnici, predstavnici medija, kao i drugi brojni saradnici i gosti.

U oficijelnom dijelu programa, prisutnima su se obratili ministar unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona Husein Topčagić, policijski komesar Dževad Korman, zamjenik ministra sigurnosti BiH Mijo Krešić i premijer Tuzlanskog kantona Jakub Suljkanović, te je upriličen kulturno-zabavni program.

Ministar  Topčagić je u svom govoru između ostalog rekao da su „Policijski službenici, kao najvažniji faktor u procesu rada, kao i državni službenici i namještenici koji pored ostalog daju neophodnu podršku radu policije su najzaslužniji za ostvarene rezultate. Naravno, pored ljudskog faktora kao najvažnijeg u procesu rada ministarsvo unutrašnjih poslova je u proteklom periodu dosta uradilo na materijalno-tehnikom opremanju, čime je znatno povećana materijalna opremljenost zaposlenih u Ministarstvu. Takođe, važno je istaknuti da je prvi put nakon 1998. godine, u aprilu mjesecu ove godine potpisan Kolektivni ugovor između Vlade Tuzlanskog kantona i Sindikata policije, čime su dodatno uređena prava i obaveze iz radnog odnosa policijskih službenika.

Rad policije u Tuzlanskom kantonu zasnovan je na uspješnoj saradnji i podršci Tužilaštva Tuzlanskog kantona, Ministarstva sigurnosti BiH, Federalne uprave policije, Državne agencije za istrage i zaštitu Bih (SIPA), Direkcije za kordinaciju policijskih tijela BiH, Granične policije BiH, Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske, Policije Brčko Distrikta BiH i Obavještajno-sigurnosne agencije BiH.

Obilježavanje Dana policije Tuzlanskog kantona je povod da se osvrnemo na mjesto i ulogu pripadnika policije u društvu, te kažemo da je profesionalno postupanje i djelovanje policijskih službenika zaista jedna stalna borba i da je policijski posao i poziv jedan od najčasniji, ali sigurno i najtežih i najopasniji. Mi imamo odgovornu i profesionalnu policiju, a poziv policajca je jedna plemenita životna misija, koja za cilj ima prvenstveno sigurnost.

Današnja prezentacija i defile vozila nisu demonstracija sile, već poruka da naši građani zaista mogu računati na policajce koji će bez bilo kakvih predrasuda i kompromisa štititi i provoditi zakon iz svoje nadležnosti. Uz pomoć zakonadavne i izvršne vlasti u Tuzlanskom kantonu, partnerskih agencija za provođenje zakona, tužilaštva i suda, te medija radit ćemo na približavanju rada Uprave policije evropskim standardima – istakao je policijski komesar Korman.

Povodom “22. maja – Dana policije”, ministar unutrašnjih poslova i policijski komesar su uručili zahvalnice za uspješnu saradnju i podršku u radu ovog Ministarstva sljedećim saradnicima: Jakubu Suljkanoviću Premijeru TK-a, Tomislavu Ljubiću  Kantonalno tužilaštvu TK-a, Daliboru Bingasu – šef Osjeka za organizovani, privredni kriminal i korupciju Kantonalnog tužilaštva TK-a, Ganijeti Arifhodžić tužiteljici u Odsjeku za krvne delikte Kantonalnog tužilaštva TK-a, Skupštini TK-a, Ministarstvu finansija TK-a i Federalnoj upravi policije Terenski ured u Tuzli.

Takođe, novčano je nagrađeno 25 službenika MUP TK-a za postignute rezultate u radu i doprinos u ostvarivanju osnovnih funkcija MUP-a Tuzlanskog kantona u proteklom periodu, dok je 36 službenika pohvaljeno.

Povodom Dana policije unaprijeđeno je ukupno 28 službenika policije iz čina mlađi inspektor u čin inspektora, i to devet službenika iz čina  narednik u čin stariji narednik sedam službenika i 12 iz čina policajac u čin stariji policajac – saopšteno je iz MUP-a TK.

(Tuzlainfo.ba)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.


Send this to a friend