Među najstarijim učesnicima: Dr. Adem Balić ponovo okončao IRONMAN trku

by nedim
| 20:11

Na Međunarodnoj triatlon trci Ocean Lava Montenegro, u okviru Ocean Lava serije takmičenja koja se održavaju u 15 zemalja svijeta Dr. Adem Balić je ponovio svoj prošlogodišnji podvig, te je trku završio za šest sati i 51 minutu. Zamimljivo je da je samo jedan učesnik bio stariji od njega, a da ih je ukupno bilo preko 500.

Isplivati 1.900 metara na moru, biciklom voziti 90 kilometara, te istrčati polumaraton u dužini od 21,1 kilometar, ponovno je uz mnogo truda i napornih priprema pošlo za rukom doktoru Ademu Baliću koji s ponosom nosi titule najstarijeg bosanskohercegovačkog maratonca i Ironmana.

Takmičari iz tridesetak država među kojima i 32 trijatlonca iz BiH među kojima je bio i dr. Balić, su startali sa gradske plaže  Kotoru u nedjelju ujutro u 7 sati. Sve discipline održane su na izuzetno atraktivnim lokacijama: plivanje u akvatorijumu Kotorskog zaliva, vožnja bicikla na dionici Kotor-Kamenari i trčanje duž cijele Dobrotske obale u Kotoru.

“Suština je da čovjek pobijedi samog sebe ali i da u tome ne pretjera a recept za to je uporan rad i odricanje ali uz stručnu pomoć. Pomjeranje granica je u ljudskoj prirodi koje nas ispunjavaju i motivišu.”, izjavio je dr. Balić.

Sve je počelo rekreativnim trčanjem, kaže nam dr. Balić koji, zahvaljujući trudu i napornom treniranju danas iza sebe ima 10 zvaničnih polumaratona i dva maratona. No tu nije kraj. Na nagovor prijatelja dr. Balić odlučio je da se okuša i u triatlon takmičenju. Šestomjesečna trenažna kombinacija bicikl-trčanje-plivanje-bicikl uz nadzor tima stručnjaka Balića je u maju prošle godine odvela u Zadar na “4. Falkensteiner midle distance triathlon”. Nakon zadarskog triatlon takmičenja, uslijedila je triatlonsku utrka Pulski Ironman 70,3 koji je uspješno okončao.

Triatlon je veoma atraktivan olimpijski sport koji se sastoji iz tri discipline: plivanja, biciklizma i trčanja. U Crnoj Gori se od 2012. godine održavaju trke na kraćim distancama (sprint i olimpijski triatlon), a ovo je treća trka u istoriji Crne Gore u srednje dugoj distanci ili kako se to popularno naziva „half Ironman“ distanca koja obuhvata 1,9 km plivanja, 90km biciklizma i 21km trčanja.

(TI)