Tuzla: Doktorska disertacija dr. Mirele Delibegović prva u BiH koja tretira bazičnu radiologiju

by nedim
| 7:23

U Tuzli je na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Tuzli, 14.05.2018.godine, odbranjena  doktorska disertacija dr. Mirele Delibegović, sa Klinike za radiologiju i nuklearnu medicnu UKC Tuzla, pod nazivom „ MDCT I MR PREDNOSTI POTENCIJALNE UPOTREBE  POLIMERNOG PLASTIČNOG KLIPSA U NEUROKRANIJUMU ANIMALNOG MODELA“.

Prema riječima mentora doktorske disertacije Prof. dr. Đorđija Šaranovića iz Beograda, ovo je prva doktorska disertacija u BiH, koja se odnosi na bazičnu radiologiju, i općenito jedna od rijetkih na prostorima jugoistočne Evrope.

Ispitivanje na animalnim modelima pokazalo je brojne prednosti plastičnog klipsa u odnosu na standardni titanijumski klips u tretmanu vaskularnih oboljenja mozga.

„Stoga ovo istraživanje implicira brojna druga ispitivanja, što za konačnicu ima primjenu ovog novog materijala u neurohirurgiji i neuroradiologiji“ rekao je Prof. Šaranović.

Visoku ocjenu za temu i obavljeno ispitivanje dali su i Predsjednik komisije Dr. sc. Haris Huseinagić, vanredni profesor, za nastavni predmet „Radiologija i nuklearna medicina“, i član komisije, Dr.sc. Mirsad Hodžić, redovni profesor, za nastavni predmet „Hirurgija“, Medicinskog fakulteta Univerziteta u Tuzli.

Odbranjena doktorska disertacija dr. Mirele Delibegović, otvorila je i put ka novim razmišljanjima o istraživanjima primjene novih materijala u oblasti koju je ispitivala, rečeno je u toku odbrane.

(Tuzlainfo.ba)