Muftija tuzlanski Vahid-ef. Fazlović: Otvorimo širom vrata naših domova ramazanu!

by nedim
| 12:51

Povodom nastupajućeg mjeseca Ramazana muftija tuzlanski Vahid-ef. Fazlović uputio je Ramazansku poruku koju prenosimo u cijelosti:

Bismillahirrahmanirrahim.

Uzvišenom Allahu se zahvaljujemo.

Milosti se Njegovoj radujemo i oprosta od Njega tražimo.

Molimo Ga za salavat na našeg poslanika Muhammeda, a.s., na njegovu porodicu, ashabe i sve one koji su ga slijedili i koji ga slijede.

Draga braćo i sestre.

U goste nam dolazi ramazan, najodabraniji mjesec u Allahovom kalendaru. U njemu su nam date neizmjerne blagodati, a najveća je da svoju vjeru učvrstimo i da u njoj nađemo zadovoljstvo i smiraj.

Stoga smo se pripremali da u ovome mjesecu doživimo puninu naše vjere i da je na djelu svakodnevno pokažemo.

Jer, naša je vjera utemeljena na bogobojaznosti i dobročinstvu. A, nema vjere bez bogobojaznosti i nema bogobojaznosti bez dobročinstva. Bogobojaznost (takvaluk) i dobročinstvo (birr) čine nas bližim i Gospodaru svjetova i ljudima.

Uzvišeni je u Svojoj Knjizi kazao da voli dobročinitelje i da neće dopustiti da im nagrada propadne.

Ramazan je najljepši vrt ljudskih vrlina kojima ćemo istinski težiti u danima posta.  Ibadet posta će nas najbolje potaknuti da više i iskrenije razmišljamo o drugim ljudima i njihovim potrebama. Naša će se srca smekšati, a naše ruke dobročinstva bit će izdašnije.

Braćo i sestre.

Otvorimo širom vrata naših domova ramazanu. Prihvatimo ga s našom velikom vjerničkom radošću. Neka nas post i drugi ibadeti ojačaju u našoj istrajnosti da bdijemo nad vrijednostima naših porodica, džemata i naše domovine.

Neka naši iftari budu izraz našeg toplog i iskrenog odnosa s drugima i potvrda naše plemenite ljubavi i dobrote. Nemojmo zaboraviti siromašne, bolesne i sve one koji će se najviše obradovati našoj lijepoj riječi i plemenitom djelu.

Ramazan šerif mubarek olsun.

(Tuzlainfo.ba)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.


Send this to a friend