tuzla info 1200x100

farah baner

utorak, 15 Maj 2018 11:37

Ramazan u Tuzli: Teravije se klanjaju na 45 mjesta, zajednički iftar na Trgu slobode 19. maja

1505 ramnazan

S akšamom večeras, 15. maja 2018. godine, nastupa ramazan odabrani mjesec u islamu, a prvi dan posta je sutra.

Ramazan zbog događaja koji su se u njemu desili zauzima istaknuto mjesto među mjesecima u islamskom kalendaru, a u njemu je počela objava Časnog Kur'ana.

Ramazan je deveti mjesec hidžretskog kalendara koji muslimani provode u molitvi i postu koji uključuje suzdržavanje od hrane, pića, ružnog govora i ponašanja, a post počinje od zore i traje do zalaska sunca.

U vrijeme posta vjernici se moraju suzdržavati i od neprimjerenih riječi i djela u cilju općeg ljudskog pročišćenja. Tokom mjeseca ramazana život u islamskom svijetu poprima poseban ritam, ljudi se međusobno više posjećuju i zajedno provode večeri. Tradicionalno se organiziraju zajednički iftari - vrijeme ramazanske večere, poslije posebne molitve - teravije, a nakon toga druženja.

Prva teravija bit će klanjana u večeras, a Tuzlaci će tokom ramazana ovaj namaz moći klanjati na 45 mjesta. Nova lokacija ove godine je mekteb u "A bloku" u tuzlanskom naselju Sjenjak.

Tokom ramazana Medžlis islamske zajednice Tuzla će organizovanti nekolicinu zajedničkih iftara, a centralni će biti na Trgu slobode, u subotu, 19. maja, četvrtog dana ramazana. Na  iftaru se očekuje od 1.500 do 2.000 ljudi, za koje će pored obroka i osvježenja biti pripremljen i prigodan program.

U Tuzli će se prvog dana Ramazana postiti od 03.03 do 20.13 sati.

Prvi dan Ramazanskog bajrama je u petak, 15. juna 2018. godine.

(Tuzlainfo.ba)


LOGO FOOTER

Gradski informator - Tuzla na dlanu