tuzla info 1200x100

farah baner

četvrtak, 10 Maj 2018 21:15

One su srce i nauka rađanja: Na UKC Tuzla obilježen Dan babica

1005 dna babica

Klinika za ginekologiju i akušerstvo UKC Tuzla obilježila je Međunarodni dan babica.

Ovaj dan predstavlja podršku svim babicama svijeta da slave svoju profesiju.

Babice Klinike za ginekologiju i akušerstvo UKC Tuzla tim povodom su organizovale radni sastanak na kojem je prezentovan rad na temu “Profesija babice”.

Tokom prezentacije rada, prisutni su imali priliku čuti da je prva škola za babice u Tuzli osnovana 1947 godine. Nakon tri obučene generacije ova škola prestaje sa radom, da bi 1955. god. ponovo bila otvorena. Vremenom su se babice usavršavale i 1965. godine u Tuzli se otvara četverogodišnja škola akušerskog smijera.

Na Klinici za ginekologiju i akušerstvo UKC Tuzla kroz ruke babica u jednom danu prođe oko 10 porođaja, mjesečno oko 300, odnosno godišnje oko 4000. Na ovoj klinici velika pažnja se posvećuje humanizaciji porođaja, tako da se od 2016. godine izvode i porođaji na porođajnoj ljuljašci, a kompletno porodilište je preuređeno, te klinika raspolaže većim brojem porođajnih sala.

Također, vrši se promocija prirodnog porođaja, kao i psihofizičke pripreme trudnice. Klinika je akreditovana kao “Bolnica prijatelj beba” i uvedene su nove procedure rada.

Prema podacima WHO, svakog minuta širom svijeta 380 žena začne, 190 žena suočeno je sa neplaniranom i neželjenom trudnoćom, 110 žena doživi iskustvo komplikacija u trudnoći, 40 žena uradi rizičan abortus, 1 žena umre, a za babice se kaže da su one srce i nauka rađanja - navedeno je u informaciji UKC Tuzla.

(Tuzlainfo.ba)


LOGO FOOTER

Gradski informator - Tuzla na dlanu