Lukavac: Otvoren Međunarodni sajam turizma i ekologije “List”

by nedim
| 11:24

U Lukavcu je danas otvorena jedna od najznačajnijih turističkih manifestacija u našoj zemlji, Međunarodni sajam turizma i ekologije „List”.

Bosanskohercegovački izlagači će predstaviti turistički potencijal naše zemlje, autohtonu bosansku kuhinju, ali i druge brojne znamenitosti Bosne i Hercegovine i ovog kraja. O kvalitetu i organizaciji Međunarodnog sajma turizma najbolje govori podatak da je broj izlagača iz godine u godinu sve veći, a ove godine na Sajmu učestvuje 157 izlagača iz zemalja okruženja, ali i iz Mađarske, Albanije, Turske i Italije.

Da je Sajam na pravom putu, potvrđuju poznata lica koje se i ove godine mogu vidjeti na Sajmu. To su partneri, ali istovremeno i dokazani prijatelji koji svakog maja donose dašak kulture i tradicije svoga kraja, kreirajući na taj način svojevrstan praznik turizma u našem kantonu. Dosadašnja iskustva ukazuju da upravo manifestacije poput Sajma „List“ mogu biti i pokretači razvoja turizma određenog područja, budući da su one sve važniji faktor pri donošenju odluke o putovanju.

„Dosadašnja iskustva ukazuju da upravo manifestacije poput Sajma „List“ mogu biti i pokretači razvoja turizma određenog područja, budući da su one sve važniji faktor pri donošenju odluke o putovanju. Kulturni i eko turizam su važan zamajac i pokretač cjelokupnog lokalnog i regionalnog razvoja. Posebno nam je zadovoljstvo što u svom dosadašnjem radu Sajam veliku pažnju posvećuje pojedincima i udruženjima koji rade na očuvanju i promoviranju kulture i tradicije naše zemlje.“ rekao je premijer Tuzlanskog kantona Jakub Suljkanović i dodao da „Naši turistički potencijali i određene procjene govore da imamo prostora da promet u ovoj oblasti podignemo za duplo, u odnosu na oko 23 miliona KM, koliko iznosi prosječni godišnji ostvareni promet u ugostiteljstvu na području TK. Očekujem da nam ovakve sajamske aktivnosti pomognu u dostizanju tog cilja“.

Prema programu Sajma predviđeno je pokretanje diskusija i inicijativa o gorućim problemima u oblasti turizma putem konferencija i okruglih stolova. Seoski turizam, mogućnosti i prednosti kontinentalnog zdravstvenog turizma, te kako doći do uspješnih rješenja problema zagađenja, samo su neke od tema o kojima će se razgovarati u naredna tri dana kada će Lukavac biti centar okupljanja turističkih djelatnika zemalja svijeta i Bosne i Hercegovine.

Ovo je izuzetna prilika za promociju specifičnih turističkih potencijala Bosne i Hercegovine, predstavljanje turističkih destinacija, prirodnih ljepota, hotela, restorana, turističkih agencija i drugih privrednika koji su direktno i indirektno vezani uz turizam – saopšteno je.

(Tuzlainfo.ba)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.


Send this to a friend