Biblioteka “Derviš Sušić”: U 2017. građani donirali knjige u vrijednosti od 11.130 KM

by nedim
| 16:48

Danas je u Biblioteci „Derviš Sušić“ upriličena dodjela Zahvalnica privatnim licima i pravnim subjektima koji su u toku prošle godine i do danas Biblioteci poklonili knjige, periodične publikacije, brošure i drugu bibliotečku građu.

Direktorica Biblioteke Mirna Trifković, uručila je donatorima zahvalnice i ujedno se zahvalila svim građanima koji su poklanjali svoje knjige biblioteci i tako dodatno obogaćivali njen fond.

O nabavci bibliotečke građe u NUB „Derviš Sušić“ Tuzla govorila je Maksida Sijerčić, bibliotekar u Službi za obradu i nabavku bibliotečke građe.

– Poklon predstavlja značajan element u segmentu poslova nabavke. Pod bibliotečkom građom podrazumjevamo knjige, brošure, periodične publikacije, časopise i drugu nekonvencionalnu građu: CD-ovi, DVD-ovi i dr. Prilikom odabira građe koju ćemo uvrstiti u fondove Biblioteke poklonu se pridaje posebna pažnja, za svaki pojedinačni primjerak knjige procjenjujemo materijalnu vrijednost na osnovu formule za izračunavanje vrijednosti poklonjenih knjiga. Ako napravimo uvid u statističke podatke nabavke bibliotečke građe po osnovu poklona za period januar-decembar 2017. godine, pokazatelji govore da su u fondove Biblioteke i na raspolaganje korisnicima date 824 knjige. Procijenjena materijalna vrijednost ovih knjiga iznosi 11.130,00 KM, kazala je Sijerčić.

U toku 2017. godine i do danas zabilježili smo 54 donatora koji su Biblioteci poklonili knjige ili periodične publikacije od toga su 47 pojedinci građani, a 7 pravni subjekti. Donatora je bilo mnogo više, ali mnogi su izrazili želju da budu anonimni što svakako treba uvažiti.

Značajno je pomenuti da Biblioteka kontinuirano iz svojih rezervi izdvaja i poklanje knjige drugim bibliotekama koje se obrate sa zahtjevom, tako da poklonjene knjige koje Biblioteka „Derviš Sušić“ Tuzla posjeduje u dovoljnom broju primjeraka poklonjaju se nekoj drugoj biblioteci kojoj su potrebne.

(Tuzlainfo.ba)