Horsko takmičenje u Valjevu: Novi uspjeh Mješovitog hora „Lege Artis“ Tuzla

by nedim
| 9:47

U Valjevu (Republika Srbija) održan je međunarodni horski festival „HORFEST“ takmičarskog karaktera na kojem je nastupilo preko 25 horskih ansambala i vokalnih grupa.

Mješoviti hor „Lege Artis“ pod dirigentskom palicom magistra  Jasmina Hasića, predstavio se na ovom takmičenju u kategoriji velikih mješovitih horova i po ocjeni stručnog žirija kojim je predsjedavala profesorica Vesna Šouc, dirigent (Fakultet muzičkih umetnosti Beograd) osvojio II Nagradu.

Uzimajući u obzir propozicije takmičenja i jako kvalitetne horske ansamble u okviru kategorije velikih mješovitih horova, ovo je veliki upsjeh i priznanje za tuzlanski hor „Lege Artis“. Mješoviti hor „Lege Artis“ Tuzla bio je ujedno i jedini predstavnik iz BiH na ovom festivalu.

Mješoviti hor „Lege Artis“ Tuzla osnovan je u maju 2012. godine, s cijem popularizacije i promovisanja višeglasne horske muzike u gradu Tuzla. Od samog osnivanja Mješoviti hor je učesnik brojnih festivala takmičarskog karaktera na kojima se takmiči rame uz rame sa profesionalnim i amaterskim horovima koji djeluju dugi niz godina.

Za mješoviti hor „Lege Artis“ Tuzla, ovo je ujedno i osmo priznanje sa velikih takmičenja. Od samog osnivanja horom rukovodi magistar muzičkih umjetnosti iz oblasti dirigovanja Jasmin Hasić. Mješoviti hor „Lege Artis“ je pokretač i inicijator mnogih kulturnih dešavaja u gradu Tuzla a između ostalih i tvorac već međunarodno prepoznatog Horskog šampionata „Lege Artis“ Tuzla, koji svake godine početkom maja u našem gradu ugosti renomirane horske ansamble iz države, regiona i evrope – saopšteno je.

(Tuzlainfo.ba)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.