Planiraju izgradnju fabrike kreča: Njemačkoj firmi koncesija za eksploataciju krečnjaka u Kladnju

by nedim
| 8:54

Ministar privrede Tuzlanskog kantona Osman Puškar potpisao je jučer Ugovor o koncesiji za eksploataciju kamena krečnjaka sa privrednim društvom “GEOINŽINJERING” d.o.o. Kladanj.

Riječ je o produženju koncesije na ležištu “Hrastić” na području općine Kladanj sa preduzećem koje je ovih dana prešlo u vlasništvo njemačke kompanije Kalkwerke H.Oetelshofen GmbH & Co. KG.

Ministar Puškar je izrazio zadovoljstvo što su u kratkom roku završene procedure oko potpisivanja ugovora o koncesiji te na taj način otvoren prostor za strane investitore.  

Potpisivanju ugovora prisustvovao je i Moritz Iseke, vlasnik kompanije,  koji je izrazio zadovoljstvo sklopljenim poslom te kazao da je ovo veliki iskorak i za njegovu porodičnu firmu koja postoji već 118 godina. „Vrlo sam pozitivno iznenađen podrškom u Bosni i Hercegovini i što smo u najkraćem roku dobili sve dozvole. To je odlično i hrabri nas za dalje investiranje“, rekao je ovom prilikom  Moritz Iseke.

Kompanija Kalkwerke H.Oetelshofen GmbH & Co. KG bavi se proizvodnjom kamenih agregata, kamenog brašna i kreča i do sada nije bila prisutna na tržištu BiH. Nakon preuzimanja privrednog društva “Geoinženjering” d.o.o. Tuzla planiraju izgradnju fabrike kreča, a cjelokupan proces bi trebao biti finaliziran u periodu od tri godine od zaključivanja dugoročnog ugovora o koncesiji za eksploataciju kamena krečnjaka na navedenom lokalitetu.

U početnoj fazi planirano je investiranje u mašine i uređaje, čime bi se izvršila modernizacija kamenoloma i nastavak proizvodnje agregata svih vrsta, uz zapošljavanje minimalno 15 radnika, a sa podizanjem nivoa proizvodnje i proširenjem asortimana proizvoda broj zaposlenih bi se povećavao.

Do kraja 2018. godine bi se vršila optimizacija proizvodnje i investiranje u postrojenja za proizvodnju kamenog brašna – saopšteno je.

(Tuzlaiinfo.ba)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.


Send this to a friend