UG “Vive Žene” Tuzla: Završen modul edukacije “Specifičnosti pristupa u radu i postupanju sa ranjivim grupama žrtava/svjedoka”

by nedim
| 12:08

U hotelu “Kardial” u Tesliću, jučer i danas Udruženje građana “Vive Žene” iz Tuzle realizuje treći, ujedno i završni modul edukacije: “Specifičnosti pristupa u radu i postupanju sa ranjivim grupama žrtava/svjedoka”.

Projekat ima za cilj dodatno osposobljavanje tužilaca i saradnika iz odjela za podršku svjedocima za pristup u radu sa specifičnim kategorijama svjedoka. 

Na trećem modulu edukacije, obrađene su teme: “Saradnja i uključivanje stručnjaka iz oblasti socijalnog rada, mentalnog zdravlja i nevladinog sektora u obezbjeđivanju koordinisane podrške i pristupa individualnim potrebama i problemima žrtava/svjedoka”. 

Voditelji edukacije su Amra Muradbegović i Stela Đug, edukatori/psihoterapeuti UG “Vive Žene” te Melisa Vardo, psiholog iz Kantonalnog tužilaštva Zenica. 

Amra Muradbegović je kazala da je treći modul bio fokusiran na saradnju i partnerstvo među institucijama. Također je dodala da je edukaciju prošlo više od 30 profesionalaca, tužilaca i tužilačkog osoblja. Detaljnije u video izjavi. 

Edukacija “Specifičnosti pristupa u radu i postupanju sa ranjivim grupama žrtava/svjedoka” predstavlja jednu od aktivnosti projekta: “Jačanje kapaciteta tužilaštava za profesionalno postupanje i osjetljivost za individualne potrebe oštećenih/svjedoka”, kojeg UG “Vive Žene” Tuzla provodi uz podršku Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH i vlada Švicarske i Norveške.