DSO Promus

petak, 13 April 2018 21:25

S Turcima do milion putnika godišnje: Holding Kozuva spreman ulagati u proširenje Aerodroma Tuzla

1304 terminal

Turska kompanija Kozuva zainteresovana je za značajne investicije u razvoj i proširenje kapaciteta Tuzlanskog aerodroma, a inicijalni sastanak, na kojem se govorilo o konkretnim projektima koji uključuju proširenje kapaciteta za cargo saobraćaj, održan je danas na aerodromu - piše Oslobođenje.

Iako još uvijek nema detaljnijih informacija, poznato je da su i turski investitori, kao i aerodrom veoma zainteresovani za projekte proširenja, a prezentirana su i dva konkretna projekta.

- Ono što smo uvidjeli jeste da sa većim investiranjem moguće je ostvariti mnogo bolje rezultate. I mi smo tu zbog toga, da damo ponudu za eksploataciju aerodroma, kazao je Bora Isiner, generalni direktor za poslove vazduhoplovstva u kompaniji Kozuva.

S novim ulaganjen, obećavaju Turci, tuzlanski aerodrom bi došao u poziciju jednog od najrazvijenijih u regiji, bilo u cargo ili putničkom saobraćaju. Ipak, konkretna vrijednost ponude, odnosno investicije još uvijek nije poznata, ali kako je kazao kantonalni premijer Jakub Suljkanović, sigurno će sve zavisiti i od projekta izgradnje ceste Sarajevo - Beograd preko Tuzle.

Tuzlanski aerodrom je u prošloj godini prevezao 535 hiljada putnika, a uvoj godini, sa proširenjem kapaciteta terminala, koje je u toku, aerodrom će dostići cifru od oko 650 hiljada putnika.

- Već u toku naredne godine dostižemo 700 hiljada putnika, koliko će ovaj novi terminal moći primiti. Ukoliko taj broj prebacimo onda smo u situaciji da govorimo o izgradnji novog terminala i dostizanju cifre od milion putnika. U ovoj pričli bi mogla učestvovati i kompanija Kozuva, kazao je direktor aerodroma Rifet Karasalihović.

(TI/Oslobodjenje)


futura toneri veliki

biznis veliki

 

level baner

@ig_tuzla Pratite nas

LOGO FOOTER

Gradski informator - Tuzla na dlanu