Biblioteka “Derviš Sušić” Tuzla: Predstavljena knjiga “Svi smo mi iz Srebrenice”, Mirsada Mustafića

by nedim
| 12:28

Sinoć je sali Biblioteke održana promocija knjige „Svi smo mi iz Srebrenice“, Mirsada Mustafića. O knjizi su govorili prof.dr. Adib Đozić, prof.dr. Izet Šabotić i Mersada Nuruddina Agović, profesorica.

Najnoviji roman Mirsada Mustafića je jedno izvanredno književno djelo koje unutar sebe objedinnjava i druge naučne vrijednosti, a prije svega govori o ljudskim sudbinama građana Srebrenice prije agresije, u toku agresije i genocidnog stradanja, govori profesor Đozić,  koji napominje da je ova  knjiga  toliko dobro napisana da je skoro nemoguće na orginalan način je interpretirati.

– Ovaj roman je jedno kazivanje o ljudskim sudbinama, a ustvari nosi jednu izvanrednu poruku za sve Bosance i Hercegovce da smo mi svi iz Srebrenice. A Srebrenica i genocid nad Bošnajcima 1992 – 1995. samo je paradigma stradanja Bošnjaka dugi niz godina, kazao je profesor Đozić. 

Novi roman „Svi smo mi iz Srebrenice“ je višedimenzionalan i višeslojan, historijski, kulturološki, faktografski i rodoljubivi, a iznad svega ljubavni. Autor piše o istinitim događajima sa živim likovima i istinitim sudbinama, a nekima čak ne mijenja ni imena. U osnovi ljubavna fabula vezivom elegije književno – umjetničke lirike, prati tri generacije prognanih i nepoubijanih.

Pisac Mirsad Mustafić, do danas, je objavio četrnaest knjiga posvećenih Srebrenici. Član je Društva pisaca Tuzlanskog kantona. Njegov književni rad je višestruko nagrađivan, a neka djela doživjela su više izdanja.

(Tuzlainfo.ba)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.


Send this to a friend