Danas u Tuzli Javna prezentacija Ženskog suda

by nedim
| 5:30

Danas, u srijedu 11. Aprila, sa početkom u 17:00 sati u prostorijama J.U. Narodne i univerzitetske biblioteke “Derviš Sušić” Tuzla, bit će održana Javna prezentacija Ženskog suda.

Prvi Ženski sud na teritoriji Evrope, održan je u Sarajevu, od 07. do 10. maja 2015. godine, u organizaciji 10 ženskih grupa sa prostora svih republika bivše Jugoslavije. Žene u crnom su tokom petogodišnjeg procesa organiziranja Ženskog suda bile nositeljke programskih aktivnosti, a takođe koordiniraju nastavak procesa Ženskog suda, uz podršku organizacija: Anima, Kotor (Crna Gora), Centar za žene žrtve rata, Zagreb (Hrvatska), Fondacija ’Cure’, Sarajevo.

Završni događaj u Sarajevu nije kraj procesa, već naprotiv, podsticaj da se iz feminističke perspektive nastavi sa kreiranjem novih modela pravde. Nakon događaja u Sarajevu nastavljen je proces ŽS organizovanjem mnoštva aktivnosti o kojima će biti riječi i na ovom susretu, koji organiziraju: Žene u crnom, Beograd, Udruženje“HO HORIZONTI“ Tuzla i Nihad Suljić, građanski aktivista iz Tuzle.

Javnu prezentaciju će voditi: Staša Zajović „Žene u crnom“ Beograd, Jadranka Miličević Fondacija“CURE“ Beograd, Mira Vilušić Udruženje“HO HORIZONTI“ Tuzla

Govore svjedokinje: Mirjana Mijailović, Leskovac, Srbija; Rejha Avdić, Tuzla/Bratunac, BiH: Binasa Džigal, Prijepolje, Srbija; Edina Karić, Tuzla; Sabina Talović, Pljevlja, Crna Gora.

(Tuzlainfo.ba)