Danas u Tuzli otvaranje izložbe “Biti izbjeglica: Evropski narativ”

by nedim
| 6:46

Danas će u Muzeju istočne Bosne u Tuzli, biti otvorena izložba “BITI IZBJEGLICA: Evropski narativ”.

U okviru izložbe, biće predstavljene priče o petnaest predmeta koji pripadaju izbjeglicama iz različitih vremenskih perioda i različitih europskih zemalja, podsjećajući nas na činjenicu da je “biti izbjeglica” zajedničko europsko iskustvo, koje treba učiniti vidljivim i koje treba dijeliti u smislu zajedničkog europskog narativa.

Izložba je dio projekta kojim ima za cilj da predoči europske izbjegličke priče na mjestu gdje se historija tradicionalno prenosi: u muzeju.

Aktivnosti projekta uključuju: izložbe u muzejima, rad s učenicima u više zemalja, novu naučnu publikaciju, webstranicu s online-platformom za održivo umrežavanje profesionalaca, donosilaca odluka i stručnjaka u svrhu stvaranja i njegovanja zajedničkog izbjegličkog te drugih, europskih, narativa.

Izložba će biti otvorena 09.04.2018. 14 sati u prostorijama Muzeja na adresi Džindić mahala 21, a biće otvorena do 09.05.2018. godine.

Pored Tuzle izložba je bila postavljena u Ljubljani, Rijeci, Novom Sadu, a bit će postavljena i u Beču (maj – januar 2019. god.), a od juna će biti dostupna i na webstranici projekta.

(Tuzlainfo.ba)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.