Obilježen Svjetski dan zdravlja: Brojne aktivnosti Crvenog križa/krsta Tuzla

by nedim
| 7:38

Jučer je širom svijeta obilježen Svjetski dan zdravlja pod sloganom: „Univerzalna zdravstvena pokrivenost: svako i svugdje“.

Tim povodom uposlenici i volonteri Crvenog križa/krsta Tuzla provode niz aktivnosti a ovogodišnje obilježavanje Svjetskog dana zdravlja posvetili su hroničnim nezaraznim bolestima, tačnije metaboličkom sindromu, hipertenziji i dijabetes mellitusu te pružanju prve pomoći.

U sklopu akcije organizovali su besplatno mjerenje šećera u krvi (ŠUK) i krvnog pritiska (TA) za naše sugrađane u robnoj kući “Tuzlanka”.

-Kao simbol zdravlja dijelili smo im jabuke, a uz to i informativne letke o simptomima šećerne bolesti te prevenciji njenih komplikacija, promovisali smo Centar za pomoć i njegu u kući te davali korisne savjete o daljem postupanju u skladu sa izmjerenim vrijednostima ŠUK i TA-a. Svi zainteresovani građani imali su priliku da vide kako se pravilno izvodi postupak kardio-pulmonalne reanimacije – istakli su iz Crvenog križa/krsta Tuzla.

U prostorijama mjesne zajednice Slatina održano je predavanje na temu “Hronične nezarazne bolesti: metabolički sindrom, hipertenzija i diabetes mellitus” na kome je stavljen naglasak na važnost promjene životnih navika ali i pravilno liječenje ovih hroničnih bolesti koje dovode do kardiovaskularnih dešavanje te predstavljaju i najčešći uzrok invalidnosti ali i mortaliteta kako u svijetu tako i u BiH. Prisutnima je mjeren krvni pritisak te proračunat indeks tjelesne mase (BMI) a dobijeni rezultati nažalost pokazuju da je i kod nas velika većina gojaznih ljudi sa povećanim rizikom od kardiovaskularnih dešavanja.

Također je održana obuka iz prve pomoći za uposlenike iz četiri apoteke sa područja grada Tuzla, što je jedna od redovnih aktivnosti koje provodi Crveni križ za uposlenike svih odgovornih firmi koji dobiju i uvjerenja nakon provedene obuke.

Za danas je planirana radionica realističkog prikaza povreda i stanja za volontere Crvenog križa grada Tuzla, kao priprema za predstojeće takmičenje iz prve pomoći a ako vremenski uslovi to dozvole, ekipa prve pomoći tima mladih “Solferino” demonstrirat će zbrinjavanje unesrećenih na Trgu slobode.

(Tuzlainfo.ba)