Završen XVI TKT Fest-u u Tuzli: Najbolje ocjene publike dobila predstava ”Pismo ocu”

by nedim
| 7:30

Ekipa predstave “Pismo ocu”

Prema ocjenama publike na ovogodišnjem, sinoć završenom, 16. TKT Fest-u najvišu ocjenu dobila je predstava ”PISMO OCU” Franz Kafke u produkciji UG Harbour of art i Studentske scene pri ADU Tuzla s ocjenom 4,70. Na drugom mjestu je predstava ”Slučaj rupa” E. Joneska u produkciji Beogradskog dramskog pozorišta (4,65), a na trećem mjestu je predstava ”BOJ SE ALLAHA: Život i smrt Ćamila Sijarića” u produkciji BNP Zenica i Kulturni centar Novi Pazar (4,57).

Umjetnički voditelj Tetra kabare Tuzla, Vlado Kerošević zahvaljuje ”svima onima koji su pomogli da se dogodi ova manifestacija u Tuzli a za dobrobit publike”. Festival se odvijao pod motom ”teatarske različitosti-vrijednosno postignuće” i ponudio publici raznolikost predstava po sadržaju i formi i na taj način ”ostvario široku lepezu glumačkih kreacija odigranih na sceni koje je publika prepoznala i vrednovala”.

Obzirom na to da publika daje vrijednost predstavama ocjenama od 1 do 5, govori, između ostalog, ”da estetika, kvaliteta i vrijednost ovogodišnjih predstava kao i sama različitost istih su dale mogućnost publici izbora i ocjenjivanja”.

Mladen Bićanić, pozorišni kritičar, za predstavu “Pismo ocu“, rađenu prema ”pismu Franza Kafke svom ocu kojeg je dramatizirao, odnosno adaptirao Dorian Paulić, režiju potpisuje Damir Altumbabić” da je u pitanju ”ponekad tužna, ponekad sumorna, ogorčena i bolna ispovijed neshvaćenog sina, gotovo njegov kratki životopis, rekapitulacija svih njegovih borbi, nesporazuma, razilaženja i nesuglasica što su nastajale u odnosu sa ocem. Razapet izmedju autoritarnog, nedodirljivog oca i “ bezgranično dobre mati” Dorian Paulić i nosi predstavu ulogom glavnog lika, samog pisca, Kafke, a partnerica mu je kroz tri ženska lika Katarina Krištić. Predstava ”izvedena pete večeri TKT Festa, jeste višestruko značajna i vrijedna: ona nas uvodi u samu nutrinu pisca, otkriva nam što se u njemu zbiva vodeći nas tako i do izvora cjelokupnog njegovog briljantnog proznog opusa, koji je nerijetko završavao na kazališnim daskama, poput kultnih djela kao što su “Zamak“, ”Proces“ ili “Preobrazba“, da spomenem samo neke. Ona nas upoznaje i sa mogućnostima kako to pismo pretočiti u razumljiv i tečan kazališni jezik, dajući obol modelu, postupcima i tehnikama ekspresionističkog ili fizičkog teatra, gdje Kafka prirodno pripada.”

Sinoć je s predstavom ”(Slučajni perverznjak” autora A Goffman-a i režiji Gorana Grgića svečano i zatvoren XVI TKT Fest. Predstava je nastala u produkciji Gradskog kazališta Jozo Ivakić” Vinkovci u kojoj je glavnu ulogu zaigrao Vladimir Andrić.

Ovom prigodom Teatar kabare Tuzla zahvaljuje svim prijateljima i sponzorima Festivala koji su različitim načinima potpomogli ostvarenje istog kao i medijskim pokroviteljima na izvještavanju ovog značajnog međunarodnog festivala.

Na svakodnevnoj izradi hronika festivala, na video i audio produkciji festivalskih zbivanja, sudjelovali su: Zoran Pavljašević, Barbara Pavljašević, Damir Mahmutović; autor dizajna XVI TKT Fest-a Maja Dedić; u organizacijsko-produkcijskom timu sudjelovali su studenti prve godine Produkcije na ADU Tuzla: Amna Jahić, Semir Gosić, Ajla Huremović, Adnan Džekić i Ena Karadžin; kritičar i autor izložbi: dr.sci Srđan Vukadinović; pozorišni kritičar: Mladen Bićanić; tehničko osoblje Ademir Omerćehajić i Nermin Brković; studenti odsjeka gluma ADU Tuzla; volonteri Opće gimnazije ”KŠC ”Sv. Franjo” Tuzla i PR XVI TKT Fest-a Ivana Milosavljević – saopšteno je iz Teatra kabare Tuzla

(Tuzlainfo.ba)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.