Kukić blokira isporuku uglja, a HDZ garanciju: Termoelektrana Tuzla u raljama političkih previranja

by nedim
| 6:34

Politička previranja u Federaciji mogla bi se odraziti i na elektroenergetski sistem. Tako je najveća poslijeratna investicija – Blok sedam u Termoelektrani Tuzla još na čekanju, a nedavno je obustavljen Blok šest u TE Tuzla jer je banovićki rudnik, kojim upravlja Mirsad Kukić, drastično smanjio isporuku uglja Tuzlanskoj termoelektrani.

Blok šest u Termoelektrani Tuzla privremeno je obustavio rad. Razlog – redovni remont ili manjak uglja iz banovićkog rudnika. Naime, nakon što je SDA smijenila Mirsada Kukića s pozicije predsjednika Kantonalnog odbora SDA, pa ga potom i isključila iz stranke, banovićkog uglja na depou Tuzlanske termoelektrane bilo je sve manje. Potvrđuje to i tabela o ugovorenim i isporučenim količinama uglja. Tako je za prvih sedam dana marta iz banovićkog rudnika isporučeno trećina od ugovorene količine koja je potrebna za nesmetan rad Bloka 6.

“Vidite i sami da su uslovi malo otežani. Možda je to u tonama nešto manje, međutim, u vrijeme dok Blok bude stajao, dok se vrijeme proljepša mi ćemo lagano nadokanditi te količine”, tvrdi direktor RMU Banovići Munever Čergić.

Blok šest, koji inače proizvodi 223 megavata električne energije, obustavio je proizvodnju prije planiranog remonta. U Elektroprivredi BiH kažu da razloga za brigu nema.

“Blok 6 se trenutno nalazi u remontu. Prema planu rada proizvodnje u okviru Elektroprivrede BiH, imamo plan rada blokova i plan rada remonata. Blok 6 se u skladu s tim planom nalazi u remontu. Nakon završenog remonta Blok se vraća u skladu s našim procedurama u pogon”, kaže Nevad Ikanović, izvršni direktor za proizvodnju EPBiH.

Iako je banovićki rudnik u većinskom vlasništvu Federacije, opće je poznato da je siva eminencija rudnika Mirsad Kukić, s novoformiranom strankom PDA i novom vladom u Tuzlanskom kantonu.

Za Kukića je važnija komercijalna prodaja uglja u našoj zemlji i inozemstvu od obavezne isporuke uglja Tuzlanskoj termoelektrani. No, nisu to jedine političke opstrukcije. Zbog nepotpune dokumentacije Federalnog ministarstva finansija, kojim rukovode kadrovi HDZ-a BiH, Vijeće za državnu potporu odbilo je izdati garanciju za kreditno zaduženje potrebno za izgradnju Bloka 7 u Tuzli. Time je ova najveća poslijeratna investicija u elektroenergetskom sektoru dovedena u pitanje. Sindikat rudara rudnika Federacije traži da prestanu političke opstrukcije, jer bez Bloka 7 nema ni budućnosti rudnika Kreka.

“Blok sedam se ispolitizirao, umjesto jako bitnog pitanja po kompletan privredni sistem FBiH postao je političko pitanje. Evidentno, niko u Federaciji BiH ne može dati ozbiljniju garanciju da će taj projekt biti u doglednoj budućnosti realizovan”, ističe Sinan Husić, predsjednik Sindikata radnika rudnika FBiH.

Garanciju za kreditno zaduženje nije dobio ni banovićki rudnik za izgradnju termoelektrane. “Čujem i da neće moći ponovo pred Parlament jer je Parlament zadužio Vladu Federacije i ministarstvo da provedu do kraja proceduru, a da o tome samo informišu Parlament”, kaže Munever Čergić, direktor RMU Banovići.

I dok Kukić destabilizira Elektroprivredu BiH, a HDZ BiH dovodi u pitanje velike elektroenergetske projekte, na potezu je država koja treba da zaštiti elektroenergetski sistem i spasi višemilionske investicije.

(TI/federalna.ba)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.


Send this to a friend