Održana sjednica GV Tuzla: Izmijenjen regulacioni plan prostorne cjeline “Slatina”

by nedim
| 18:27

Foto: Arhiv

Na sjednici Gradskog vijeća Tuzla, koja je održana danas, u prvom dijelu sjednice vijećnici su pored ostalog, usvojili Odluku o prenosu posjeda i prava vlasništva bez naknade na nekretninama u vlasništvu Grada Tuzla, koje se nalaze u obuhvatu područja perspektivne vojne imovine OS BiH „Kozlovac“ Tuzla na Bosnu i Hercegovinu- Ministarstvo odbrane BiH.

U popodnevnom dijelu zasijedanja, Gradsko vijeće Tuzla, usvojilo je odluku o izmjenama odluke o provođenju  regulacionog plana prostorne cjeline Slatina Tuzla.

Kako je pojasnio Omar Hadžić, šef Službe za prostorno uređenje , radi se o izmjenama provođenja  regulacionog plana, jer je prvobitno predviđeno da će prvo  biti urađena mreža komunalne infrastrukture a zatim bi se etapno  vršila realizacija regulacionog plana.

Pošto komunalna infrastruktura, kako je pojašnjeno, nije  urađena (radi se o potoku Hukalo)  potrebno je izvršiti ovu promjenu  u Odluci.

Vijeće je razmatralo i Odluku o dopuni  odluke o provođenja  urbanističkog projekta prostorne cjeline Tabašnice-Atik Mahala. Imajući u vidu da se na prostornom obuhvatu  urbanističkog projekta prostorne cjeline  Tabašnice-Atik Mahala nalaze i izdvojene kategorije terena  sa specifičnim uslovima  za izgradnju , koji su nastali   na osnovu  provedene analize  procesa slijeganja terena i grube reonizacije terena prema stepenu rizika  za izgradnju, odnosno na mikrolokalitetima za koje se ne može  unaprijed procijeniti vrijeme do sticanja  uslova za izgradnju planiranih objekata , ukazala se potreba   da se na ovakvim površinama, do sticanja uslova, da mogućnost  uređenja prostora  u druge svrhe, bez izgradnje objekata.

Usvojena je i Odluka o pokretanju procesa revizije integrisane strategije razvoja grada Tuzla do 2026. godine.

Usvojena su i imovinsko pravna akta-Odluka o utvrđivanju javnog inbteresa izvođenja radova  u svrhu izgradnje  višenamjenskog igrališta i pratećih sadržaja u MZ Šićki Brod u naselju Mihatovići; Odluka o utvrđivanju javnog interesa  izvođenja radova u svrhu implementacije Regulacije rijeke Jale III faza- dionice od pijace u Simin Hanu do mosta na skretanju za Gornju Tuzlu.

Vijeće je usvojilo i Izvještaj o radu JU Centar za socijalni rad Tuzla za 2017. godinu.

Vijećnici su na kraju sjednice dogovorili da će u aprilu održati dvije sjednice.

(TI/RTV7)