Biblioteka “Derviš Sušić”: Promovisana zbirka poezije “Putevima popločanog cvijeća”

by nedim
| 10:33

Putevima popločanog cvijeća“, prva je zbirka poezije doktora medicine Jasmina Dorića, čije je predstavljanje upriličeno sinoć u Biblioteci „Derviš Sušić“. O knjizi su govorili Jasminka Hadžić, profesorica bosanskog jezika i književnosti, Isa Balkan, književnik, te se u ulozi moderatorice našla Melisa Hasić, studentica Filozofskog fakulteta Univerziteta u Tuzli.

Autor piše poeziju od osme godine života, a tematika pjesama je o životu od teškog djetinjstva do završetka studija. Pjesma „Fanatik“ je na Konkursu za književnu nagradu „Musa Ćazim Ćatić“ za najbolju neobjavljenu pjesmu 2018. godine uvrštena među 103 najbolje pjesme koje će biti štampane u zborniku. Osim poezije piše i prozu, njegova priča „Kada je babo prvi put digao ruke“ uvrštena je u knjigu „Čarobni snovi“ za najbolje priče „Planjaxovo pero 2017“.

Isa Balkan u svom kazivanju ističe da autor percipira probleme oko sebe, svojim pjesmama poziva na razum i nudi niz savjeta ogrnutih mantilom čuđenja nad pogrešnim postupcima ljudi koji ga okružuju. 

– Jasno u svojim stihovima poziva na plemenitost, čestitost, moral, iskrenost i pravednost. Vrlo je čest slučaj da tokom čitanja uočimo i vjersku simboliku, odnosno norme kojima autor teži u svom životu, a najviše crpljenje iz Islama. Okrenut od loših stvari i iskušenja utočište traži u vjeri i na taj način je neko kome se daje za pravo da šalje tople ljudske i pedagoške poruke, koje možemo percipirati u njegovim pjesmama, rekao je Isa Balkan.

Ambicije dr. Jasmina Dorića u oblasti medicine su usavršavanje na poljima psihijatrije, psihoanalize i psihoterapije, a u oblasti književnosti su pisanje romana, proze i naravno poezije koja je njegova najveća ljubav.

Profesorica Hadžić, kaže da je Jasmin pisao, prije svega, o svojoj uvjerljivoj viziji u tajnu, ljepotu ljubavi i tragičnosti življenja.

– Već i tada, a naročito kako vrijeme, godine odmiču nameću se teme koje su raskrivanje povijesno – sudbinskih horizontala i vertikala zemlje i naroda kojem pripada. Njegova mašta postoji a ostavi trag onoliko koliko dopusti da bude vođena voljom i intelektom, a počesto mašta povede njih, riječi su profesorice Hadžić.

(TI)