Tužilaštvo TK: Prodavali stanove za gotovinu, a sredstva nisu prikazivali u poslovnim knjigama

by nedim
| 13:35

Sudija za prethodno saslušanje Kantonalnog suda Tuzla potvrdio je optužnicu Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona podignutu protiv vlasnika i direktora  firme Dekor d.o.o Banovići Izeta Čelikovića (59) iz Banovića,  te protiv ovog pravnog lica,  zbog postojanja osnovane sumnje da su počinili produženo krivično djelo porezna utaja, pribavljajući ovoj firmi protivpravnu imovinsku korist u iznosu od oko  265.000 KM.

U optužnici je navedeno da  Čeliković, kao vlasnik i direktor firme Dekor Banovići,  u periodu od 2011. do kraja 2013. godine, postupajući suprotno odredbama relevantne zakonske regulative, nije prikazao zahtijevane podatke o stečenom oporezivom prihodu i izbjegao je  platiti davanja propisana poreznim zakonodavstvom u Federaciji BiH.

Naime, radeći završne građevinske radove na određenim stambenim objektima Čeliković je  iznos ugovorenih radova  naplaćivao gotovinski putem ugovora o cesiji i asignaciji od fizičkih lica-kupaca stanova, a naplaćeni iznos sredstava nije predavao u blagajnu i položio na račun firme, niti ga je prikazao u poslovnim knjigama, nego je izvršene gotovinske uplate  u poslovnim evidencijama firme vodio kao nenaplaćene. Nakon toga je donio odluke o otpisu sumnjivih i spornih potraživanja koja su starija od 12 mjeseci za 2011., 2012. i 2013. godinu i na taj način otpisao i isknjižio već ranije naplaćena potraživanja, koja su poprimila karakter dohotka,  a na koji  nije obračunao, prijavio i platio Poreznoj upravi FBiH poreze u pomenutom iznosu od oko 265.000 KM.

Firma  Dekor je kao pravno lice  optužena da je raspolagala protivpravnom imovinskom koristi koju je pribavio direktor i vlasnik ove firme – saopšteno je iz Kantonalnog tužilaštva TK.

(Tuzlainfo.ba)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.


Send this to a friend