Prekršen Kolektivni ugovor: Rudari Kreke u štrajku

by nedim
| 15:33
  •  
  •  
  •  
  •  

Oko dvije hiljade rudara Rudnika lignita “Kreka” u Tuzli, stupit će sutra u generalni štrak, saopšteno je danas na vanrednoj konferenciji za novinare u Sindikatu “Kreke”.

Poslovodstvima “Kreke” i “Elektroprivrede Bosne i Hercegovine”, kao i Vladi Federacije BiH, rudari su uputili šest zahtjeva, među kojima su isplata plaće i doprinosa, utvrđivanje odgovornosti i smjena uprave Rudnika “Kreka”.

Štrajk će početi ujutro u 7.00 sati na površinskim kopovima Šikulje i Dubrave, te Rudniku lignita “Mramor”, a rudari će obavljati samo neophodne poslove.

Rudari su se na ovaj korak odlučili zbog, kako je rečeno, nepoštivanja kolektivnog ugovora o pravima i obavezama poslodavaca i radnika u oblasti rudarstva. U Sindikatu tvrde da se ne poštuje odluka o isplati plaća i ostalih naknada za mjesec februar 2018. godine.

Ovaj rudnik je, navode u Sindikatu, jedini iz sastava Koncerna “Elektroprivreda Bosne i Hercegovine”, čiji radnici još nisu primili februarsku plaću, čime je ponovo prekršen Kolektivni ugovor, navodi naš dopisnik.

Iz Sindikata “Kreke” ističu da je neprihvatljivo da unatoč teškim tehničko-tehnološkim uslovima u kojima rudari godinama rade, svaku plaću dobijaju uz prijetnju štrajkom.

Pored isplate plaća, rudari traže da Federalna vlada i Ministarstvo energije, rudarstva i industrije Federacije BiH u roku pet dana izvrše analizu odgovornosti uprave Rudnika “Kreka” naspram aktuelnog stanja u rudniku.

Od resornog ministarstva traže imenovanje stručnog tima koji će, najkasnije do 15. aprila, utvrditi razloge nerealizacije planirane i usaglašene investicione faze, kao i konačan odgovor o statusu opreme koja je u procesu dokapitalizacije isporučena rudnicima Šikulje i Dubrave.

Rudari traže i da do 15. aprila budu pokrenute procedure prijema novih radnika u neposrednoj proizvodnji, kako bi se sigurnost na radu i humanizacija rada podigla na viši nivo.

Zuhdija Tokić, predsjednik Sindikata Rudnika “Kreka”, rekao je novinarima da je Sindikat u proteklom periodu učinio sve da do generalnog štrajka ne dođe, ali da su se odlučili na radikalan potez zbog činjenice da je svim rudnicima u koncernu “Elektroprivrede” isplaćena plaća, osim rudarima “Kreke”.

Podršku za stupanje u generalni štrajk, tuzlanski rudari su dobili od Samostalnog sindikata radnika rudnika Federacije BiH, kao i svih rudnika koji djeluju u koncernu “Elektroprivrede Bosne i Hercegovine”.

Sinan Husić, predsjednik Sindikata radnika rudnika Federacije BiH smatra da je odluka o štrajku potpuno opravdana.

“Upravni odbor i Sindikat radnika rudnika Federacije BiH i sve njegove članice sutra će pružiti i pružaju snažnu podršku rudarima Rudnika ‘Kreka’ u Tuzli”, poručio je Husić.

 (TI/BHRT)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.