Podrška oboljelim od epilepsije: UKC Tuzla obilježava “Ljubičasti dan”

by nedim
| 11:55

Sa prošlogodišnjeg obilježavanja “Ljubičastog dana”

U povodu Svjetskog dana podrške oboljelim od epilepsije, Ljubičastog dana, Klinika za neurologiju UKC Tuzla organizuje niz aktivnosti.

Svjetski dan podrške oboljelim od epilepsije obilježava se od 2008. godine kao ˝Purple Day˝ ili ˝Ljubičasti dan˝, na incijativu devetogodišnje djevojčice Megan Cassidy iz Kanade, u cilju podizanja svijesti o epilepsiji i ukazivanju na važnost upoznavanja sa osnovnim simptomima ove bolesti i načinima na koje se oboljelima može pomoći.

Kroz aktivnosti koje se provode u povodu obilježavanja ovog dana svi obučeni u ljubičasto ili sa ljubičastim detaljima koje nose na taj dan, šalju poruke da oboljeli nisu sami.

Kao i prošle godine Liga za borbu protiv epilepsije Tuzlanskog kantona i Klinika za neurologiju UKC Tuzla  različitim aktivnostima pridružuju se svjetskoj zajednici u pružanju podrške u borbi protiv epilepsije. Tim povodom planirano je održavanje javne akcije za građane koja će se održati 26. marta 2018. godine, u RK Tuzlanska (TC Omega), sa početkom u 12 sati.

(Tuzlainfo.ba)