tuzla info 1200x100

farah baner

ponedjeljak, 19 Mart 2018 07:44

Radnici Dite u problemima: Novac za staž je uplaćen, ali nema penzija

1903 dita

Iako je prodajom tuzlanske Fabrike deterdženata Dita u potpunosti uvezan i uplaćen radni staž za sve radnike od 2008. do 2015. godine, radnicima koji su ispunili uslove za penziju, pa i onima kojima penzija tek slijedi, one bi mogle biti umanjene za period od posljednje četiri godine - piše Oslobođenje.

Uvjeravanja upravnika

Razlog za ovo je apsurdan, proceduralne je prirode i u potpunosti u nadležnosti Porezne uprave FBiH, koja odbija obračunati ove penzije iz razloga što dužnik nije uplatio potraživanja po osnovu drugih doprinosa - zdravstvenog, nezaposlenosti i slično.

Radnica Dite Zineta Elezović uslove za penziju je već stekla, sva potraživanja za njeno penzijsko osiguranje novi vlasnik je u potpunosti izmirio i praktično joj je uvezan kompletan radni staž. To je svojim uvjerenjem potvrdila i tuzlanska ispostava Porezne uprave FBiH, gdje je nedvojbeno navedeno da je “Dita u stečaju izmirila obaveze po osnovu doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje” za ovu radnicu. Ipak, Zineta će dobijati manju penziju, jer joj uopšte neće biti obračunat period od četiri godine.

Ona je samo jedna od radnica koje posljednjih nekoliko dana dolaze u kancelarije stare Dite i obraćaju se stečajnom upravniku i njegovom timu da im riješe ovaj problem.

Kako nam je kazao Almir Bajrić, pomoćnik stečajnog upravnika u Diti, oni su učinili sve što je od njih traženo i sad je na Poreznoj upravi da nađe rješenje za problem.

- Za doprinose po osnovu penzijskog osiguranja u periodu od 2008. do 2015. godine uplaćeno je oko 1,3 miliona KM i to je kompletan dug, što znači da je radnicima faktički uvezan radni staž u punom iznosu. Do 2011. godine sve što je išlo direktno u PIO uspjelo se završiti. Nakon 2011, kada je Porezna na sebe uzela naplatu ovih potraživanja, oni obračunavanje penzija uslovljavaju uplatom i ostalih doprinosa. Za njih u slučaju Dite sigurno neće biti novca, kazao nam je Bajrić.

Pobunili su se i ostali radnici, koji od stečajnog upravnika, ali i od Porezne uprave traže da omoguće penzionisanje radnika za koje su doprinosi već uplaćeni.

- Ako se ovo ne odradi u što kraćem roku, mi ćemo biti prinuđeni da u ime radnika tužimo i Poreznu upravu, ali i stečajnog upravnika, jer imamo pisani dokaz, spisak sa novčanim iznosima, za svakog radnika koliko je uplaćeno u Poreznu upravu ili PIO/MIO. Mi smo na prodaju i pristali iz razloga što nas je uvjeravao i stečajni upravnik da ćemo imati kompletan staž. Sad se ispostavlja da možemo u penziju, ali da nam neće uopšte obračunati penzije za četiri godine, pa ćemo imati još niže penzije, rekao nam je Dževad Mehmedović, nekadašnji sindikalni predstavnik radnika Dite.

Smatraju da su prevareni, te da im tada, nakon pokretanja stečaja, nisu date sve informacije koje se tiču uvezivanja njihovog staža.

- Nama je rečeno da Porezna uprava traži toliko i toliko za uvezivanje staža. U jednom trenutku je čak i falilo i mi smo sve stopirali dok se to nije namirilo. Sad nam govore da je bilo još potraživanja. Da smo to tada znali, sigurno ne bismo pristali na to. Ovo je kriminal. Uzeli su pare od prodaje i sad nam te pare neće obračunati u penzije zbog nekih proceduralnih stvari, dodao je Mehmedović.

Informacije smo zatražili i od Porezne uprave FBiH, iz koje su nam kazali da je zakonska obaveza isplatiti sve doprinose istovremeno.

- Ako se u stečajnom postupku uplate i doprinosi za zdravstveno osiguranje i osiguranje u slučaju nezaposlenosti, tada će stečajni upravnik moći podnijeti propisane obrasce sa kojih će podaci biti distribuirani vanbudžetskim fondovima, na osnovu kojih bi osiguranici/radnici mogli ostvariti svoja prava na penziju sa priznatim uplatama poslije 2011. godine, navode iz PU FBiH.

Kraj za Livnicu

Međutim, nismo dobili odgovor na pitanje šta će biti sa uplaćenim novcem. Tačnije, ukoliko je novac za staž naplaćen i za period 2011-2015. godina, gdje će taj novac otići, ukoliko neće biti obračunat za penziju radnika Dite?

S druge strane, za bivše radnike Livnice, odnosno njene sestrinske firme Bosnia Valves koja je u jednom trenutku preuzela ove radnike, više nema spasa. U ovoj firmi je stečajni postupak zaključen zbog činjenice da firma nije raspolagala nikakvom imovinom, što u konačnici znači da će radnici, koji su u Bosnia Valves radili od 2003. godine, ostati bez radnog staža. Te godine je Bosnia Valves, uz svesrdno odobravanje tadašnje kantonalne vlasti, osnovana sa kapitalom od 2.000 KM i praktično već u tom trenutku nije raspolagala nikakvom imovinom iz koje bi radnici po bilo kojem osnovu mogli dobiti svoja potraživanja.

- Jednostavno, nismo imali imovine kojom bismo raspolagali i stečajni postupak se morao zaključiti. Nažalost, s obzirom na sve to, radnici će ostati bez svojih namirenja, ali oni će nastaviti pravnu borbu i tako pokušati doći do onoga što su zaradili, kazao nam je stečajni upravnik u Bosnia Valvesu Muhamed Hadžić.

Stečajni upravnik je zajedno sa radnicima tužio Livnicu, firmu osnivača, tražeći da se radnici namire iz stečajne mase Livnice, s obzirom na to da je stotinjak radnika sve poslove radilo upravo za Livnicu, dok su se samo formalno vodili na sestrinskoj firmi. Međutim, nakon zaključenja postupka obustavit će se i ovaj sudski, jer je subjekat koji su tužili praktično prestao postojati.

(Tuzlainfo.ba/Oslobodjenje)


LOGO FOOTER

Gradski informator - Tuzla na dlanu