GO HDZ Tuzla: Sa načelnikom općine Grude razgovarali o političkim prilikama u Tuzli

by nedim
| 9:41

Izaslanstvo Gradskog odbora HDZ BiH Tuzla predvođeno predsjednikom ivicom Kovačevićem susrelo se s načelnikom općine Grude Ljubom Grizeljom.

Jačanje međusobne suradnje kao i razmjena iskustava, a naročito u pogledu gospodarstva bile su neke od tema razgovora dva izaslanstva.

Kako je istaknuto tijekom razgovora jedna od osnovnih vizija političkog djelovanja lokalne politike u Grudama jeste razvoj privatnog poduzetništva. Takva politika dovela je do milijunskih investicija, razvoja lokalne sredine, a što je najvažnije stvara se prilika za nova radna mjesta istakao je načelnik Grizelj.

Predsjednik Kovačević informirao je načelnika Grizelja o političkim prilikama u Tuzli s posebnim osvrtom na vrlo loše uređeno pitanje mjesne samouprave zbog čega HDZ BiH nema predstavnike u tijelima Mjesnih zajednica.

“Još uvijek nemamo usvojen Statut grada, a koji bi bio u skladu sa Zakonom o principima lokalne samouprave koji na vrlo jasan način kaže da Mjesna zajednica mora imati svoj Statut po kojem bira i svoje organe. Mi danas imamo jedno instant rješenje na način da Gradsko vijeće prema vrlo nejasnim pravilima izabire organe mjesne zajednice. Takav način je podložan različitim tumačenjima i zbog toga mi nismo pristali da nam drugi oduzmu naš izborni rezultat i “odrede” koliko će HDZ-u dodijeliti mandata” istakao je Kovačević.

Tijekom susreta razgovarano je i o potrebi pravednije raspodjele javnih prihoda, a naročito prema lokalnim zajednicama koje zasigurno zaslužuju da budu bolje prepozante kroz ovaj vid izdvajanja budući da se najveći dio potreba građana upravo ostvaruje u okviru lokalne samuprave.

Zbog želje da BiH bude bolje uređeno mjesto za život svakog njenog stanovnika istaknuto je kako se mora raditi više na međusobnom poštivanju i izgradnji bolje i funkcionalnije države – saopšteno je iz GO HDZ BiH Tuzla

(Tuzlainfo.ba)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.


Send this to a friend