10. festival sevdalinke u Tuzli: U borbi za pobjedu učestvuje 17 kompozicija

by nedim
| 6:39
  •  
  •  
  •  
  •  

Još je mjesec dana ostalo do jubilarnog 10. po redu Festivala sevdalinke „Sevdalinko u srcu te nosim“ koji se tradicionalno održava u tuzlanskom BKC-u.

Organizatori Udruženje Muzičkih Umjetnika Tuzla, kao i svake godine, pomjera granice u samom načinu održavanja i organizacije ove jedne od najznačajnijih kulturnih manifestacija u Bosni i Hercegovini, koja se brine o očuvanju pjesme sevdalinke kao nemjerljivog kulturnog blaga naše države.

Nakon inicijative za stavljanje pjesme sevdalinke na UNESCO listu nematerijalnog kulturnog naslijeđa čovječanstva, odučili su da i u organizaciji Festivala odu korak dalje.

Tako će ove godine po prvi put Festival trajati dva dana i biće takmičarskog karaktera. Druga noć Festivala biće revijalnog karaktera i na njoj će neke od najvećih zvijezda estrade, Halid Bešlić, Neda Ukraden, Enes Begović, Snježana Đurišić … izvesti svoje omiljene sevdalinke.

Prva noć Festivala je takmičarskog karaktera i na njoj će po prvi put biti izvedeno 17. kompozicija koje su napisane u duhu sevdalinke. Kompozitori su sa područja cijelog Balkana i tu su Jasmin Ferhatbegović, Damir Galijašević, Ivan Grubešić, Miralem Mejremić, Haris Sefer, Ezher Helja, Kenan Kurtanović, Aleksandar Saša Gajić i Dževad Sulejmanagić.

Izvođači, koje predvode doajeni sevdalinke Hamid Ragipović Besko, Ibro Selmanović i Džavid Pamuković dolaze iz Crne Gore, Hrvatske, Holandije, Njemačke i BiH. Za nagrade će se boriti i Jasmin Hasić, Refija Muslić, Arif Ahmetašević, Rijad Rahmanović, Izeta Milišić, Dragan Račić, Zulfo Bota, Edo Jahić, Haris Sefer, Ivan Grubešić, Mesud Kreštalica, Edis Aljić, Mirhad Okanović i Mirsad Ahmetašević.

Sve ovo znači da žiri u sastavu: Ramiza Milkunić, Dragan Stojković Bosanac, Nedžad Imamović, Asim Horozić, Jasna Hadžiselimović i Goran Jeknić, ne očekuje ni malo lak posao prikom ocjenjivanja.

Podsjećamo Festival sevdalinke „Sevdalinko u srcu te nosim“ održava se 11. i 12. aprila u BKC-u Tuzla.

(Tuzlainfo.ba)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.