O aktuelnoj političkoj situaciji: Povjereništvo GO SDA Tuzla održalo sastanak sa članstvom

by nedim
| 16:40

Povjereništvo Gradskog odbora SDA Tuzla sinoć je organizovalo prošireni sastanak kojem su prisustvovala povjereništva mjesnih ogranaka GO SDA Tuzla, članovi i članice Asocijacije mladih, Asocijacije žena i Asocijacije „ Fatma”, vijećnici, članovi Savjeta mjesnih zajednica, članovi komisija Gradskog vijeća Tuzla koji dolaze iz reda SDA, članovi Savjeta Gradskog odbora SDA Tuzla.

Tema sastanka bila je aktuelna politička situacija, a o tome su okupljenim članovima govorili predsjednik Povjereništva GO SDA Tuzla Hazim Rančić i njegov zamjenik Salko Bukvarević.

„U Kantonalni odbor SDA TK Predsjedništvo Stranke je uvelo Povjereništvo zbog privatizacije stranke od prethodnog rukovodstva, loših međuljudskih odnosa, nepoštivanja Statuta i Odluka nadležnih organa. Nakon uvođenja Povjereništva razriješeni predsjednik i dio članova Kantonalnog odbora kao i poslanici SDA su suprotno Odlukama Predsjedništva i Kantonalnog odbora organizovali vanrednu sjednicu Skupštine TK i smijenili Vladu premijera Bege Gutića, koja je po ocjenama i federalne Vlade i nevladninog sektora i građana i medija uspješno radila svoj posao. Ovdje želim istaknuti da je u toj Vladi bio i naš član Srđan Mićanović koji je stručno, profesionalno i uspješno vodio resor koji mu je dodijeljen. Posebno želim istaknuti da je on poštujući Odluke organa Stranke odbio ponuđeni mu mandat od strane privatnih lica da nastavi biti ministar. U saradnji sa Predsjedništvom Stranke i nalogom Kantonalnog odbora prema svim poslanicima i ministrima koji su srušili Vladu premijera Gutića, samovoljno i samoinicijativno bez volje Stranke pristali da budu imenovani, odlučeno je da se poduzmu mjere odgovornosti u skladu sa Statutom. Na osnovu toga, na telefonskoj sjednici Povjereništva GO SDA Tuzla iz Stranke je isključena Slavena Vojinović. Razriješeni predsjednik KO SDA TK i dio poslanika i ministara i članova Stranke su ušli u projekat formiranja novog političkog subjekta. Tom inicijativnom sastanku je prisustvovao određeni broj članova Stranke iz Gradskog odbora te će Povjereništvo u skladu sa Statutom obaviti određene razgovore i poduzeti mjere. „ – kazao je, između ostalog Rančić.

Povjereništvo GO SDA Tuzla će u narednom periodu pojačati aktivnosti kroz obilaske svih mjesnih ogranaka sa ciljem okupljanja i aktiviranja članstva za predstojeće Opšte izbore. Od imenovanja povjereništva GO SDA Tuzla predsjednik povjereništva Hazim Rančić i njegov zamjenik Salko Bukvarević održali su prvi krug radnih sastanaka u mjesnim ograncima. Od 37 ogranka u 34 su imenovana povjereništva sa ukupno 260 članova Stranke. Preostalo je formiranje povjereništava u mjesnim ograncima Jala, Šićki Brod i Cerik.

Podsjetimo, Predsjedništvo SDA BiH je imenovalo povjereništvo GO SDA Tuzla na mandat od godinu dana te donijelo Odluku da se ne provode izbori u Gradskom odboru SDA Tuzla, a da se rad u Gradskom odboru posveti aktivnostima u vezi Opštih izbora.

Na ovom sastanku istaknuto je i da je očigledan trend ulaska i učlanjenja ljudi u SDA, tako da su od imenovanja povjereništva zahtjev za učlanjenje podnijele 142 osobe, dok je 11 članova samoinicijativno napustilo Stranku.

Sa sastanka je upućena jednoglasna podrška članu Predsjedništva BiH i predsjedniku SDA BiH, gosp. Bakiru Izetbegoviću zbog svih napora koje čini na zaštiti i promociji BiH, na jačanju i očuvanju Stranke demokratske akcije, uprkos svim političkim udarima i izdajama ideje i principa na kojima je utemeljena ova državotvorna Stranka, a od strane njenih pojedinih i donedavnih članova.

Podrška je data i federalnom ministru za pitanja boraca i invalida odbrambeno oslobodilačkog rata 92-95. Salki Bukvareviću, koji zajedno sa svojim saradnicima ulaže maksimalne napore na ispunjenju zahtjeva boračke populacije, poboljšanju statusa ove kategorije kroz ostvarivanje prava koja im pripadaju – saopšteno je iz GO SDA Tuzla.

(Tuzlainfo.ba)