Objavljen uspostavljeni registar: Drugi Korpus Armije RBiH imao 119.110 pripadnika

by nedim
| 15:07

U Tuzli je objavljen uspostavljeni registar korisnika i branilaca za II Korpus Armije Republike Bosne i Hercegovine. Na spisku je 119.110 pripadnika koji su učestvovali u odbrani BiH.

Na spisku su svi oni koji su u ratu proveli jedan i više mjeseci. Nadležnost nad Registrom ima Federalno ministarstvo za pitanja boraca odbrambeno-oslobodilačkog rata.

Federalno ministarstvo za pitanja boraca registar za Tuzlanski kanton je stavilo na raspolaganje općinskim, kantonalnim i federalnim institucijama, te Udruženjima koja okupljaju borce. Registar objedinjuje podatke o pripadnosti Armiji RBiH, te podatke koji se odnose na prava iz oblasti boračko-invalidske zaštite. Tako će se dobiti uvid u to koliko je novca dobio neki borac, koliko je dugo bio u vojsci, u kojoj jedinici…

Jedinstvneni registar boraca TK ostaje u nadležnosti Federalnog ministarstva za pitanja boraca odbrambeno-oslobodilačkog rata FBiH. Dopunjavanje podataka u narednom periodu vršit će Ministarstvo za pitanja boraca TK.

Donošenje i objavljivanje Registra od početka podržava i Koordinacija boračkih udruženja TK, u čijem je članstvu 92 hiljade boraca ili članova njihovih porodica. Kažu da je dobro da se zna ko je konzumirao prava.

U Parlamentarnu proceduru već je upućen i Nacrt Zakona boračkim udruženjima od posebnog društvenog značaja kao i Nacrt Zakona o pravima demobilisanih boraca i članova njihovih porodica, koji bi trebao biti usvojen u što skorijem periodu, i što između ostalog zahtjevaju bivši borci koji su proteklih dana protestvovali na nekoliko lokacija u FBiH. Tako novi predloženi zakon demobilisanim borcima i članovima njihovih porodica omogućava 15 najvažnijih prava.

Istaknuto je i da je ranije postojala želja da se registar javno objavi, međutim nakon upućivanja zahtjeva Uredu za zakonodavstvo BiH i Agenciji za zaštitu ličnih podataka BiH od toga se moralo odustati.

(TI/RTVTK)