Svjetski dan bubrega: Darivanje organa je najveći vid solidarnosti, plemenitosti i humanosti

by nedim
| 13:19

U povodu obilježavanja Svjetskog dana bubrega, Svjetska nefrološka asocijacija  (ISN) odredila je 8. mart 2018. godine kao dan donacije bubrega posvećen ženama donorima organa.

Na incijativu Udruženja dijaliziranih i svih transplantiranih bolesnika Tuzlanskog kantona, a u saradnji sa istoimenim Federalnim udruženjem, Donorskom mrežom u BiH, Univerzitetskim kliničkim centrom  Tuzla, Udruženjem ljekara za nefrologiju, dijalizu i transplantaciju  bubrega u BiH, u Tuzli se 10.marta, organizuje obilježavanje Svjetskog dana bubrega što je ujedno i centralna manifestacija za BiH.

U BiH je registrovano 2684  bolesnika na dijaliznom liječenju. O toga je u RS oko 1100, u Federaciji BiH oko 1500 i Distriktu Brčko oko 90.

U Federaciji BiH postoji od 2014. godine Cenatr za transplantacijsku medicinu sa sjedištem u Sarajevu, čija je djelatnost unapređenje transplantacije organa u Federaciiji. U navedenom centru postoji i lista čekanja koja predstavlja nadu za sve bolesnike u Federaciji. Osnovni principi rada centra je tzv. Španski model  koji se upotrebljava u razvijenim evropskim zemljama. Na početku smo jednog obimnog posla.

Malo je transplantacija organa u BiH zbog nedostatka donora. Državanim organima transplantacija bi trebala biti prioritetan program što do sada nije bio slučaj. Ostala udruženja, umjetnici, ljekari, a posebno mediji u svemu ovome  imaju značajnu ulogu. Neophodan je doprinos svih nas u edukaciji stanovništva o potrebi postojanja solidarnosti u formi donorstva za života, a posebno edukaciji porodica da daju pristanak za uzimanje organa kod moždano mrtvih donora. Darivanje organa je najveći vid solidarnosti, pleminosti i humanosti.

Unirevzitetski klinički centar Tuzla, ima prostorne, kadrovske i tehničke pretpostavke da transplantacija bude više. Treba nam pomoć državnih organa u organizaciji, finansiranju, legistativi, planiranju, usmjeravanju  i kontroli procesa transplantacije. Bolesnik sa presađenim organom je praktično zdrav čovjek sa komforom života, a finansijske uštede su ogromne.

Proslava i obilježavanje Dana bubrega odvijat će se u dva dijela.

Prvi dio počinje u 11,30  i traje do 12,30 sati  u Parku UKC-a svečanom ceremonijom sadnje drveta posvećenog darivateljima organa i tkiva i postavljanjem kamena s natpisom. Skupu će se obratiti generalni direktor, načelnik Klinike za interne bolesti  i predtavanici primatelja i darivatelja organa.

Na Svečanoj tribini koja će početi u 13 sati u BKC-u Tuzla, a koja je posvećena darivateljima organa i tkiva sa kratkim predavanjima o značaju transplantacije organa i tkiva, govorit će ugledni strani i domaći ljekari koji su veoma uspješni u navedenom postupku liječenja.

Pokrovitelj navedene manifestacije je Vlada Tuzlanskog kantona, a generalni medijski pokrovitelj je RTV TK.

(Tuzlainfo.ba)

 

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.