Nakon deblokade petlje Šićki Brod: Osam privedenih, dvojica mlađih od 21 godinu

by nedim
| 12:56

Foto: Facebook

Specijalna policijska jedinica Federalne uprave policije, uz pomoć MUP-a TK, deblokirala je jutros petlju Šićki Brod koju su demobilisani borci držali u blokadi od 28. februara.

Osam osoba privedeno je u prostorije MUP-a TK tokom akcije, potvrdio je portparol MUP-a TK Izudin Šarić.

Kako Faktor nezvanično saznaje, privedeni su B. S. (1968) iz Mramora, K. J. (1974) iz Gračanice, Dž. D. (1972) iz Gračanice, D. H. (1965) iz Gračanice, J. A. (1970) iz Srebrenika M. Dž. (1992) iz Srebrenika, T. D.  (1995) iz Srebrenika S. O. (1966) iz Dobrnje. 

Prilikom policijske intervencije lakše tjelesne povrede konstatirane u UKC Tuzla zadobili su I. A. i P. M. iz Srebrenika. Njima je ukazana ljekarska pomoć i pušteni su kućama.

Portparol MUP-a TK ranije je potvrdio da je prilikom provođenja navedenih aktivnosti od policije upotrijebljen minimum sile i to samo prema osobama koje su bile u vidno alkoholisanom stanju i koje su pružala otpor policijskim službenicima. 

Kako saznajemo, kod većine privedenih utvrđeno je prisustvo alkohola u krvi, pa je tako kod privedenog M. Dž. (1995) utvrđeno prisustvo od 1,12 promila, kod S. O. (1966) je izmjereno 1,75 promila, a kod B. S. (1968) čak 2,23 promila alkohola u krvi.

– Protiv ovih osoba bit će preduzete zakonom propisane mjere. Među privedenim su i dvije osobe starosne dobi od 19 i 21 godine, što znači da nisu mogli biti borci. Tokom provođenja navednih aktivnosti policija je utvrdila prisustvo većeg broja osoba mlađe dobi, kao i osoba koje nisu sa područja Tuzlanskog kantona – izjavio je portparol Šarić.

Jedna je osoba, prema izjavi policijskog komesara Dževada Kormana, dovezena u Službu hitne medicinske pomoći Doma zdravlja Tuzla, ali dežurno medicinsko osoblje nema ovlaštenje da daje bilo kakve informacije, dok je portparol Doma zdravlja nedostupan.

Za danas je bila najavljena konferencija za novinare Vlade TK na kojoj su se javnosti trebali obratiti premijer Jakub Suljkanović, ministar unutrašnjih poslova TK Husein Topčagić i ministar za boračka pitanja Enes Gegić. Međutim, javljeno je da konferencije za novinare neće biti održana, s obrazloženjem da u MUP-u TK još vrše obradu određenih podataka.

U toku dana oglasit će se MUPTK, saopćeno je iz Vlade TK.

(Tuzlainfo.ba/Faktor.ba)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.


Send this to a friend