Nema dogovora: Borci na petlji Šićki Brod ulaze u još jednu hladnu noć

by nedim
| 17:16

Demobilisani borci petlju Šićki Brod drže blokiranom već više od 30 sati. Prema informacijama sa terena, sve su prilike da će blokada potrajati i tokom noći koja je pred nama.

Podsjećamo, bivši borci Armije BiH nezadovoljni svojim statusom od vlasti u FBiH traže prestanak finansiranja boračkih organizacija, utvrđivanje boračkog dodatka i javnu objavu tačnog boračkog registra.

Iako su tokom dana pozivani da svoje predstavnike pošalju na pregovore u Sarajevo, bivši borci sve pregovore i razgovore uvjetuju time da im se na mjestu njihovog protesta obrati resorni ministar u Vladi FBiH, Salko Bukvarević.

Na današnjoj press konferenciji Federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata Salko Bukvarević je izjavio:

– Na zajedničkom sastanku s predstavnicima boračkih saveza i udruženja, više puta smo uputili poziv našim saborcima koji su u Sarajevu i koji su na petlji Šićki Brod. Sva pitanja je neophodno je rješavati u institucijama – rekao je ministar Bukvarević.

Obzirom da očigledno nema dogovora gdje će se pregovarati i ko kome treba doći “na noge”, neizvjesno je kako i kada će se završiti blokada veoma važne saobraćajne raskrsnice u ovom dijelu BiH.

Vremenski uslovi se pogoršavaju. Snijeg i dalje pada, temperature se spuštaju u “debeli minus”, što uveliko otežava boravak pod vedrim nebom grupi od stotinjak demobilisanih boraca.

Znaju to i građani koji su im tokom dana donosili hranu, pokušavajući im olakšati traženje prava u ektremnim uslovima.

Kolona vozila na petlji Šički Brod nema. Građani koriste alternativne putne pravce, a borci propuštaju vozila Hitne pomoći.

Podsjećmo da su tokom dana, bivši borci  nakon razgovora sa pripadnicima FUP-a deblokirali sve raskrsnice širom FBiH koje su od jučer bile blokirane.

Borci su ostali još jedino na petlji Šićki Brod. Do kada? U ovom trenutku teško da nam neko može ponuditi precizan odgovor.

(Tuzlainfo.ba)