Minut šutnje za “tuzlansku demokratiju”: GV usvojilo kontroverzne izmjene i dopune Etičkog kodeksa

by nedim
| 19:27
  •  
  •  
  •  
  •  

Članovi opozicije u GV Tuzla (Foto: A. Bajrić Blicko, avaz.ba)

Nakon što je većina u Gradskom vijeću Tuzla, predvođena SDP-om, večeras usvojila kontroverzne izmjene i dopune Etičkog kodeksa, opozicija je održala pres-konferenciju ili, preciznije, minutu šutnje za “tuzlansku demokratiju” – piše Avaz.ba.

Naime, izmjene i dopune Etičkog kodeksa uveliko udaraju po osnovnom ljudskom pravu – pravu na slobodu izražavanja.

– Najbolji sinovi ove zemlje živote su dali za demokratiju, za slobodu. Nas odmah možete kazniti sa 50 posto od vijećničkog paušala, jer ćemo mi uvijek govoriti ono što mislimo. Tražit ćemo da se o ovome očituje OHR i ambasade u BiH, jer je ovo uvod u jednu vrstu totalitarizma – kazao je Elvir Kasumović, predsjednik Kluba SBB-a.

Mirnes Ajanović, predsjednik BOSS-a, istakao je da iza izmjena i dopuna stoji jedan ili dva čovjeka, nije ih imenovao, ali je konstatirao kako će oni vjerovatno završiti iza rešetaka.

– Teža povreda Etičkog kodeksa je povišen ton, priča o privatnom životu, iznošenje neistina… No, ko će izmjeriti i čime nečiji povišen ton. Etički kodeks se nije smio donositi na ovakav način. Trebali smo ga svi usaglasiti i usvojiti – stav je Ajanovića.

Iz vladajućeg SDP-a su navodili kako izmjenama i dopunama spriječiti “mentalni terorizam” te da niko od vijećnika neće biti u neravnopravnom položaju. Usvojene su i izmjene i dopune Poslovnika o radu.

(TI/Avaz.ba)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.