BI plus napa 2018 1200x100

srijeda, 21 Februar 2018 20:27

Minut šutnje za "tuzlansku demokratiju": GV usvojilo kontroverzne izmjene i dopune Etičkog kodeksa

2102 opozicijaČlanovi opozicije u GV Tuzla (Foto: A. Bajrić Blicko, avaz.ba)

Nakon što je većina u Gradskom vijeću Tuzla, predvođena SDP-om, večeras usvojila kontroverzne izmjene i dopune Etičkog kodeksa, opozicija je održala pres-konferenciju ili, preciznije, minutu šutnje za “tuzlansku demokratiju” - piše Avaz.ba.

Naime, izmjene i dopune Etičkog kodeksa uveliko udaraju po osnovnom ljudskom pravu – pravu na slobodu izražavanja.

- Najbolji sinovi ove zemlje živote su dali za demokratiju, za slobodu. Nas odmah možete kazniti sa 50 posto od vijećničkog paušala, jer ćemo mi uvijek govoriti ono što mislimo. Tražit ćemo da se o ovome očituje OHR i ambasade u BiH, jer je ovo uvod u jednu vrstu totalitarizma – kazao je Elvir Kasumović, predsjednik Kluba SBB-a.

Mirnes Ajanović, predsjednik BOSS-a, istakao je da iza izmjena i dopuna stoji jedan ili dva čovjeka, nije ih imenovao, ali je konstatirao kako će oni vjerovatno završiti iza rešetaka.

- Teža povreda Etičkog kodeksa je povišen ton, priča o privatnom životu, iznošenje neistina... No, ko će izmjeriti i čime nečiji povišen ton. Etički kodeks se nije smio donositi na ovakav način. Trebali smo ga svi usaglasiti i usvojiti – stav je Ajanovića.

Iz vladajućeg SDP-a su navodili kako izmjenama i dopunama spriječiti “mentalni terorizam” te da niko od vijećnika neće biti u neravnopravnom položaju. Usvojene su i izmjene i dopune Poslovnika o radu.

(TI/Avaz.ba)

futura toneri veliki

biznis veliki

 

level baner

LOGO FOOTER

Gradski informator - Tuzla na dlanu