KBS “Tuzla Sinbra”: Dovedena u pitanje legitimnost Izbora sportiste Grada Tuzle

by nedim
| 20:52

Povodom Izbora sportiste Grada Tuzle, danas se sopštenjem, koje prenosimo u nastavku, oglasio KBS “Tuzla Sinbra”:

Sportski savez Grada Tuzla na najgrublji način vrši diskriminaciju, omalovažavanje sportista braneći im osnovno pravo da budu birani.

U Tuzli će se u četvrtak 22.2.2018. godine održati tradicionalni Izbor sportiste Grada Tuzle.
Kao i predhodne godine odlukom Sportskog saveza Grada Tuzle sportisti i sportske ekipe će biti podijeljene u dvije „grupe“ i to u grupu Olimpijskih sportova i u grupu ostalih i prepoznatih sportova, odnosno sportova koji nisu olimpijski.

Karate je odlukom Sportskog saveza Grada Tuzle suprotno svim normama i zdravom logikom svrstan u sportove koji nisu Olimpijski sportovi.

Također naprijed navedenom diskriminatorskom odlukom je onemogučeno sportistima i sportskim ekipama koje ne pripadaju porodici Olimpijskih sportova da budu birani za najbolje sportiste i sportske ekipe Grada Tuzle bez obzira na postignute rezultate.

Situacija je identična i kod izbora osoba sa invaliditetom.

Ovim putem želimo obavjestiti javnost da će Klub borilačkih sportova „Tuzla-Sinbra“ sa svim svojim raspoloživim resursima na demokratski način primjeran jednom tuzlanskom sportskom kolektivu stati u zaštitu svih sportista Grada Tuzle koji su ovim neodgovornim ponašanjem Sportskog saveza Grada Tuzle dovedeni u izuzetno tešku situaciju.

Želimo upoznati javnost da je Sportski savez Grada Tuzle upoznat sa stavom Olimpijskog komiteta Bosne i Hercegovine koji je doslovno naveo sve sportove koji pripadaju porodici Olimpijskih sportova među kojima se nalazi i karate.

Također navedeni sportski savez je dobio na uvid i odluku Komisije za obrazovanje, sport, i mlade Grada Tuzle koja također poziva na ispravljanje nepravde i jednako tretiranje sportista.

Treba napomenuti da je ovakav izbor sportiste jedinstven u Bosni i Hercegovini.

Pojedinci koji i pored svega „guraju“ ovakav način biranja najboljih dovode u pitanje legitimnost Izbora sportiste Grada Tuzle i ulaze u nezakonite radnje.

Nadamo se da prioritet ljudi koji direktno upravljaju tuzlanskim sportom u budućnosti neće biti omalovažavanje i diskriminacija nego nastup nekog od sportista i na Olimpijskim igrama. 
Tuzla trenutno iz karatea ima dva ozbiljna kandidata za nastup na Olimpijskim igrama mladih koje se ove godine održavaju u Buenos Airesu, dok je na nivou države dvoje karatista dobilo i Olimpijske stipendije za nastup na Olimpijskim Igrama u Tokiju.

Stav našeg kluba je da i pored svega treba poštovati instituciju „Izbora sportiste Grada Tuzle“ tako da će se naši sportisti koji budu nagrađeni u kategoriji „nepriznatih sportista, sportskih ekipa i trenera“ ipak pojaviti na izboru ali u majicama „KARATE JE OLIMPIJSKI SPORT“ kako bi ukazali na diskriminaciju i izuzetno loše odrađen posao.

Ukoliko naprijed navedene odluke i dalje ostanu na snazi mi ćemo se nastaviti boriti za ravnopravan status svih sportista jer nevjerovatno je da sportisti poput Vladimira Klička, ili Mihaela Šumahera da su Tuzlaci ne bi bili u mogućnosti biti najbolji sportisti Tuzle.

U prilogu saopštenja se nalazi i zvaničan akt Olimpijskog komiteta Bosne i Hercegovine u kojem se nalazi spisak olimpijskih sportova.