UKC Tuzla: Podrška projektu “Zdravlje i Vakcinacija”

by nedim
| 11:43

U povodu obilježavanja sedmice imunizacije, Udruženje studenata medicine u Bosni i Hercegovini, lokalni komitet Tuzla (BoHeMSA LC Tuzla) pokreće projekat „Zdravlje i vakcinacija“ koji će se implementirati po prvi put ove godine u periodu od 23. do 29. aprila 2018. godine.

Kako je najavljeno iz Udruženja u posljednje vrijeme je izražen problem povećanog broja nevakcinisane djece što se javilo kao posljedica loše informiranosti i manjka edukacije roditelja o značaju vakcinacije i opasnostima nevakcinisanja. Projekt „Zdravlje i vakcinacija“ će za cilj imati edukaciju stanovništva o osnovama vakcinacije, kao i povećanje stepena imunizacije iznad 95% u naredne tri godine.

U okviru projektnih aktivnosti, planirana su takmičenja za srednjoškolce, javne tribine za širu javnost, anketiranja građana, snimanje promotivnog videa, ulične akcije i edukativna predavanja o značaju vakcinisanja.

Javna zdravstvena ustanova UKC Tuzla pružila je podršku u realizaciji projekta i kako je istakao direktor ove Ustanove, doc. dr. Nešad Hotić, u pismu podrške upućenom Udruženju studenata medicine u Bosni i Hercegovini, Univerzitetski klinički centar Tuzla će staviti na raspolaganje svoje resurse koji mogu doprinijeti ispunjenju projektnih ciljeva. “Univerzitetski klinički centar Tuzla prepoznaje značaj ovakvih manifestacija u nastojanjima da se postigne što veći obuhvat vakcinama iz Programa obavezne imunizacije, u skladu sa Zakonom o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti. U vremenu kada je očito došlo do pada povjerenja u djelotvornost i neškodljivost vakcina zbog raznih dezinformacija koje se plasiraju u javnosti i u istoj proizvode strah potreba da se argumentima struke i nauke javno govori o ovoj temi nikad nije bila veća”, stoji u pismu podrške.

Koordinator projekta, Ilma Ahmetagić posjetila je Univerzitetski klinički centar Tuzla i direktoru, doc. dr. Nešadu Hotiću iskazala zahvalnost na podršci – saopšteno je iz UKC Tuzla.

(Tuzlainfo.ba)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.


Send this to a friend