Počela sjednica Skupštine TK: Kukić ima 13 ruku, za smjenu Vlade mu treba podrška SBB-a

by nedim
| 10:28

Petnaest zastupnika u Skupštini Tuzlanskog kantona potpisalo je zahtjev za sazivanje jutros započete vanredne sjednice sa samo jednom tačkom dnevnog reda, a to je smjena Vlade Tuzlanskog kantona i premijera Bege Gutića.

Zahtjev je potpisalo deset od ukupno 13 zastupnika Stranke demokratske akcije (SDA). Zastupnici SDA koji su potpisali zahtjev su Azra Kahrimanović, Fetah Hujdur, Jasmina Lugavić, Mehmed Bajraktarević, Mirsad Bečić, Mirza Omerdić, Narcisa Šiljegović, Rasim Dostović, Senad Alić i Suad Salibašić.

Zahtjev su također potpisali Demir Beganović (Demokratska fronta) , Kasim Husić (Stranka za BiH), Izet Jajičević (Narodna stranka Radom za boljitak), Mirsad Selimović (BPS) i Zijad Suljkanović (Narodna stranka Radom za boljitak).

Za smjenu Vlade je, podsjećanja radi, potrebno 18 glasova. Tako da odluku o smjeni Vlade ima SBB-ovih pet poslanika, koji su sudeći po raspravi u prvom dijelu sjednice priklonjeni struji Mirsada Kukića.

Sjednici prisustvuje 31 od ukupno 35 zastupnika, a u toku je pauza jer su zastupnici Stranke demokratske akcije (SDA), onaj dio njih koji se protive smjeni Vlade i premijera Bege Gutića, zatražio spisak sa imenima zastupnika koji su tražili sazivanje sjednice.

Zastupnik SDA Midhat Čaušević je poručio da je Mirza Omerdić, dosadašnji šef Kluba zastupnika SDA u Skupštini Tuzlanskog kantona, smijenjen sa te pozicije te da je izbačen iz SDA.

Čaušević je za govornicom pročitao saopćenje povjerenika u Kantonalnom odboru SDA Amira Fazlića, kojim je tražio da se ova sjednica ne održava, jer SDA podržava Vladu TK.

– Ova sjednica je nepotrebna. U ime povjerenika Amira Fazlića skrećem pažnju koalicionim partnerima da, ukoliko glasaju za smjenu, to ćemo smatrati jednostranim prekidom koalicionog sporazuma – rekao je premijer Bego Gutić.

– Ovo je dogovoreno u “tornju” tvog šefa i ovo će biti “tornjaška vlada”. Vi ćete nakon ovoga vjerovatno imati i više ruku – rekao je Čaušević, nakon što je šef Kluba SBB-a rekao da će podržati dnevni red i smjenu Vlade TK.

(Tuzlainfo.ba) / Izvor: Faktor.ba / RTVTK

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.


Send this to a friend