tuzla info 1200x100

farah baner

petak, 12 Januar 2018 13:14

Medžlis IZ Tuzla: Planirana gradnja vakufskih stanova, islamskog centra, obdaništa...

1201 turalibeg

U razgovoru za Preporod, glasilo Islamske zajednice u BiH, govoreći od aktivnostima Medžlisa Tuzla, predsjednik Medžlisa Hasan-ef. Spahić je najavio je i značajne investicijske projekte planirane za naredni period, kao što su  izgradnja vakufskih stanova i centra kod džamije Kralj Abdullah.

- Upravo smo u pregovorima za izgradnju stambene zgrade u kojoj bi Medžlisu pripadalo određen broj vakufskih stanova. Također, planiramo graditi i islamski centar pored džamije Kralj Abdullah za koji tražimo i donatora koji bi finansirao ovu izgradnju. U sklopu ovog objekta se i planira izgradnja obdaništa. Također, da ne zaboravimo, učestvujemo s Behram-begovom medresom u izgradnji jednog objekta na kojem će do početka nove godine biti završeni vanjski radovi - istakao je Spahić.

Medžlis je poseban angažman imao u izgradnji i rekonstrukciji džamija. Do 1990. godine Tuzla je imala svega 12 džamija, a danas ima 41 džamiju.

S obzirom da se do devedesetih godina u posljednjih 200 godina prije toga nije izgradila nijedna gradska džamija, Medžlis je imao za cilj približavanje upravo gradskoj strukturi stanovništva putem izgradnje džamija i vjersko-edukativnih centara. Ranije je medžlis imao sedam, a sada sedamnaest gradskih džamija, a postoji potreba za još dvije džamije. 

- U proteklom periodu radilo se upravo na izgradnji infrastrukture te transformaciji vakufa, zahvaljujući kojoj imamo i ovaj objekat Administrativno-poslovni centar „Gazi Turali-begov vakuf“, s 2.500 kvadrata u kojem je sjedište Medžlisa. Za njega smo morali otkupiti tri stana iz dvije vakufske kuće, koje su u proteklom periodu otuđene i privatizirane. Administracija Medžlisa je na prostoru od oko 600 kvadrata, a sve ostalo je izdato. Naravno, na transformaciji radimo i dalje. Brojne gradske džamije, poput Turali-begove, rekonstruisane su u proteklom periodu, a trenutno je na redu Šarena džamija. Tuzla ima značajan broj vakufske imovine koja je nacionalizovana. Između ostaloga, nacionalizovan je jedan dio Turali-begovog vakufa koji je stoljećima opstao sve do nacionalizacije, a u skorije vrijeme bilo je pokušaja da se taj dio vakufa i privatizira. Neki od objekata su, nažalost, privatizirani i vodimo procese s namjerom vraćanja ovih objekata. Upravo smo dobili jednu presudu na Općinskom sudu u vezi s jednim stanom - kazao je predsjednik Medžlisa Hasan-ef. Spahić.

Kompletan tekst možete pročitati OVDJE.

(Tuzlainfo.ba)


LOGO FOOTER

Gradski informator - Tuzla na dlanu