tuzla info 1200x100

farah baner

petak, 12 Januar 2018 12:38

Primio mito od 30.000 KM: Osuđujuća presuda za bivšeg pomoćnika ministra u Vladi TK

0805 bahir

Kantonalni sud Tuzla je po optužnici Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona potvrdio prvostepenu presudu Općinskog suda Tuzla te  donio osuđujuću pravosnažnu presudu za bivšeg pomoćnika ministra industrije, energetike i rudarstva u Vladi TK Bahira Imamovića i izrekao mu kaznu zatvora u trajanju od jedne  godine i osam mjeseci zbog krivičnog djela primanje dara ili drugih oblika koristi,  u šta se uračunava vrijeme od jednog mjeseca koje je Imamović proveo u pritvoru.

Pravosnažnom presudom je Imamoviću izrečena i sigurnosna mjera zabrane vršenja poziva, djelatnosti ili dužnosti u ovom Ministarstvu, kao i bilo koje dužnosti u organima uprave ili javnim preduzećima u BiH u periodu od dvije godine.

Podsjećamo,  Imamović se optužnicom ovog Tužilaštva teretio da je, dok je obavljao funkciju pomoćnika ministra u pomenutom resornom ministarstvu, a u čijoj nadležnosti je procedura dodjele koncesija za eksploataciju mineralnih sirovina  na području TK, u periodu od početka aprila do 7. maja 2015. godine, u postupku pokrenutom po zahtjevu privrednog društva „Tuzla kvarc“ za dodjelu koncesije za eksploataciju kvarcnog pijeska na tri lokaliteta u blizini Tuzle, od zamjenika direktora ove firme za to tražio novac a  kako bi izvršio službene radnje koje je morao izvršiti.

U optužnici je navedeno da je Imamović od zamjenika direktora „Tuzla kvarca“,  za proceduru dodjele koncesije na ležištima kvarcnog pijeska,  tražio da mu se u tri rate isplati dar od 30.000 KM. Obečavajući provedbu prvog dijela procedure dodjele koncesije od odgovornog lica ove firme, koje  je prijavilo Imamovića i  sarađivalo sa istražnim organima u predaji označenog novca,  je primio 10.000 KM - saopšteno je iz Kantonalnog tužilaštva TK.

(Tuzlainfo.ba)


LOGO FOOTER

Gradski informator - Tuzla na dlanu