tuzla info 1200x100

farah baner

srijeda, 10 Januar 2018 20:33

Iznad prosjeka u BiH: Tuzlanski kanton ima pokrivenost uvoza izvozom od 87 posto

0709 solana

Vanjskotrgovinska razmjena Tuzlanskog kantona bilježi konstantan rast i znatno je iznad prosjeka u BiH s pokrivenošću uvoza izvozom od 87%, a vodeće su metalna i hemijska industrija, navodi BiznisInfo pozivajući se na Fenu. 

Obim vanjskotrgovinske razmjene TK za period od januara do novembra 2017. godine iznosio je 2,8 mlrd KM. Vrijednost uvezene robe bila je 1,5 mlrd KM, a izvezene 1,3 mlrd KM. 

U odnosu na prethodni period zabilježeno je povećanje uvoza za 16% i rast izvoza za 23%. 

- Pokrivenost uvoza izvozom u TK u ovom periodu iznosio je 87%, što je značajno iznad pokrivenosti u BiH i pokrivenosti u FBiH. Najveći rast vanjskotrgovinske razmjene je kod trgovine mineralnim gorivima i mazivima, te industrijskim proizvodima, što je u skladu sa samom strukturom privrede, odnosno koncentracijom hemijske i metalne industrije na ovom području - istakla je koordinatorica Centra za regionalnu saradnju Kantonalne privredne komore Tuzla Edina Kurtić.

Najveći izvoznici su Sisecam soda Lukavac, GIKIL, Cimos, AlFe-MI, TMD i drugi. Dijelove za automobile i kamione proizvodi tvornica otkivaka i odbojno-vlačnih naprava Unis Tok Kalesija. 

Najznačajniji vanjskotrgovinski partneri za firme iz TK bile su zemlje Evropske unije i to Njemačka, Austrija, Slovenija, Italija i Hrvatske.

(Tuzlainfo.ba)


LOGO FOOTER

Gradski informator - Tuzla na dlanu