Web banner 1200x100px Popust MC Astra Borovo 29.06.2018

farah baner

srijeda, 06 Decembar 2017 22:06

Vrijednost boda 14 KM: Prihvaćen Nacrt zakona o PIO u PDPFBiH

01012017 penzije

Poslanici Predstavničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine prihvatili su na današnjoj (6. decembra 2017. godine) vanrednoj sjednici Nacrt zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju, javlja Fena.

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić je kazao da je ovaj zakon u proceduru uputila Vlada FBiH, a da ga je radilo Ministarstvo rada i socijalne politiku, uz pomoć Svjetske banke.

– Novi zakon je sasvim korektan i za sve jednak – istakao je Novalić, koji smatra opravdanim vrijednost boda od 14 KM.

Federalni ministar rada i socijalne politike Vesko Drljača poslanicima je kazao da će se kroz vrijednost boda od 14 KM približiti i ujednačiti visine penzija za one koji su otišli u penziju po novom zakonu o PIO.

Istakao je da je predviđeno da se redovno usklađivanje penzija vrši 15. aprila svake godine.

– Zakonom se ostavlja mogućnost vanrednog usklađivanja u skladu s pozitivnim ekonomskim pokazateljima. Zakon predviđa mogućnost i usklađivanja minimalnih penzija ako su pozitivni ekonomski pokazatelji – naglasio je Drljača.

Za razliku od važećeg, u novom zakonu o PIO, koji je Vlada utvrdila 24. oktobra, prepoznaju se jednokratna povećanja za penzionere koji su otišli u penziju do jula 1998. godine u iznosu od 10% i 5% povećanja za penzionere koji su otišli u penziju do 31. decembra 2007. godine.

(TI)

 


LOGO FOOTER

Gradski informator - Tuzla na dlanu