Bego Gutić o kolegama iz SDA: Topčagić je kompromitovan, Alić je puštao “probne balone”

by nedim
| 20:33

Bego Gutić za Oslobođenje govori o tome šta konkretno zamjera ministru MUP-a Huseinu Topčagiću, predsjedniku KO SDA, federalnom poslaniku Mirsadu Kukiću i predsjedniku Skupštine TK-a Senadu Aliću. Svi oni su kadrovi SDA.

– U pismima iz Banovića moglo se vidjeti da im je smetalo moje često pojavljivanje na televiziji, da nisam dobro radio, pogotovo na izmjenama Zakona o pripadnosti javnih prihoda, iako na tome još radimo. Ali, da sad ja pitam nešto. U Sarajevu imamo mnogo poslanika iz TK-a, sjede u Parlamentu FBiH. Šta su to svi oni uradili za ovaj kanton, kakvu korist TK-a ima od tih poslanika? Pokušavaju se pojedinci amnestirati od loše politike koja se vodila tri godine. Ovih dana imate “privođenja” direktora javnih preduzeća od predsjednika Skupštine TK-a, gdje im on pokušava zaprijetiti i dati im instrukcije kako da se ponašaju. Oni odgovaraju Vladi, ističe Gutić.

Na posljednjoj sjednici Skupštine TK-a ste kazali kako je evidentno da ministar MUP-a Husein Topčagić (SDA) vrši politički uticaj na rad policije. Na koji način?

– Ono što je bilo evidentno jeste da je ministar Topčagić na samoj sjednici za govornicom pokazivao dokument o počinjenom krivičnom djelu, koji apsolutno ne može biti u njegovom posjedu. On to nije mogao imati ukoliko nije došlo do kršenja zakona. Jasno je, kroz Zakon u unutrašnjim poslovima odvojen je ministar od operativnog rada policije. Ali, to nije prvi put da se ministar miješa u operativni rad, ja sam naveo nekoliko primjera, postoje indicije, a postoje i informacije u Tužilaštvu o njegovoj umiješanosti u određene predmete koje je vodila policija.

Ipak, većina nije odlučila podržati prijedlog i od Vas zatražiti njegovu smjenu?

– SDP je, znajući da nema potreban broj ruku u Skupštini, pokušao prebaciti odgovornost na premijera, računajući na odnos između ministra Topčagića i mene, te da ću ja zbog toga podržati smjenu. Kada budem odlučio da zatražim nečiju smjenu, to ću i učiniti a da prethodno osiguram podršku u Skupštini i nadležnim političkim tijelima. Bez obzira na to što inicijativa nije dobila podršku, Skupština mora shvatiti, bez obzira na to da li je neko počinio krivično djelo ili ne, da ima nešto što nekoga čini dostojnim ili nedostojnim da obavlja javnu funkciju. Očito da postoji nekoliko kompromitacija vezanih za ministra Topčagića koje ga čine nedostojnim da obnaša tako bitnu funkciju.

SDP je i priznao da je pokrenuo smjenu da bi pokazao omjer snaga u Skupštini. Pokazalo se da Vi nemate podršku većine.

– Ovaj potez ni u kojem slučaju nije odmjeravanje snaga unutar SDA, nego pokušaj odmjeravanja snaga SDP-a sa većinom. Pitanje smjene ministra mora doći na sjednicu Kantonalnog izvršnog odbora SDA (KIO) i to je tijelo koje bi trebalo odlučiti o otkazivanju povjerenja ministru, a onda kasnije to spustiti na Skupštinu. Ovdje se ne radi o podjeli na moje i Topčagićeve, nema tu nikakvih sukoba. Mi pripadamo istoj partiji u kojoj ima nekih nesuglasica na kantonalnom nivou. Ali, vjerujem u unutrašnje demokratske kapacitete stranke i da se te nesuglasice, uz arbitražu viših organa stranke, mogu riješiti.

Jeste li zato pisali gospodinu Izetbegoviću? Je li upravo intenziviranje vaših dobrih međusobnih odnosa i dovelo do sukoba sa kantonalnom SDA?

– Ma nema to veze. Predsjednik Izetbegović je najveći autoritet SDA i obaveza svih članova je da ga uvažavaju i poštuju, te da provode politiku koju kreira kroz stranačke organe, odnosno kroz Predsjedništvo. A što se tiče tog, kako kažete, sukoba, njega nema. Nisam se ja zamjerio nikome, nisam doveo do nesuglasica unutar SDA. Ako pratite slijed događaja, vidjet ćete ko je i kako putem medija do toga doveo. Ja sam se samo branio i na kraju dobio podršku na KIO SDA.

Ali, bilo je javnih prijetnji da ćete biti smijenjeni.

– Ja mislim da je to bilo opipavanje pulsa, probni baloni, i kada se vidjelo da ne postoji podrška unutar KIO, stvari su se okrenule u drugom pravcu, pa su se razmatrali problemi unutar samog Kantonalnog odbora, problemi unutar Vlade i personalni odnosi.

Da priča nije stala, svjedoči i pismo Patriotske lige Banovića, u kojem traže Vaše izvinjenje zbog “nazivanja gospodina Kukića nacionalnom opasnošću”?

– Vidite, i ja sam bio član nekog zvaničnog tijela Patriotske lige i od svih trenutnih članova UO Patriotske lige imam više dana u rovu. Tu su članovi zetovi, šure i druga rodbina i to sve govori da postoji privatizacija čak i tih institucija i NGO.

Otkud sva ta priča, prvo od predsjednika Skupštine Senada Alića, je li se radi o neuspješnom mandatu ili je to već pozicioniranje pojedinaca pred izbore?

– Najvažnije ocjene su mi one koje dolaze od građana Tuzlanskog kantona. U ovoj političkoj situaciji ima i predizborne kampanje za sljedeće izbore, ima tu i pozicioniranja za naredne izbore i liste koje će ići unutar partija. Svačiji rad se može izmjeriti, i premijera i ministra i predsjednika Skupštine, a Ustav je jasno povukao crtu između izvršne i zakonodavne vlasti i tačno se zna šta su radili Vlada, premijer, Skupština, Alić… To su bili spinovi, prvi članak se pojavio kao spin, u kojem je on optužio mene da ne uvažavam ministre i poslanike, ali to su bili probni baloni. Vidjeli smo na IO da ministri, osim Topčagića, nisu imali primjedbi, većina poslanika u Klubu SDA nije imala konkretnih primjedbi. Neki su zamjerili što sam im se glasno javio na telefon, što nisam prilikom posjete visokih delegacija pozivao i njih da budu tu, bez ijedne konkretne suštinske primjedbe.

Očekujete li probleme sa donošenjem budžeta za 2018?

– Budžet je previše ozbiljna stvar, to je interes svih građana TK-a i oko 10.000 budžetskih korisnika. Nema niko pravo na politiziranje na bazi dnevne politike i ličnih odnosa. Ovo je realan budžet koji u značajnijoj mjeri, u odnosu na dosadašnje, ima izraženu i razvojnu komponentu. Imajući to u vidu, očekujem podršku i njegovo usvajanje na narednoj sjednici Skupštine – istako je Bego Gutić

(TI/Oslobođenje)