Web banner 1200x100px Popust MC Astra Borovo 29.06.2018

farah baner

nedjelja, 03 Decembar 2017 17:36

Zašto je izuzuzeta dokumentacija iz Junuzović kopexa, GIPS-a i GRAS-a?

1810 autobus

Protekle sedmice Federalna uprava policije, prema nalogu Tužilaštva Tuzlanskog kantona, izuzela je dokumentaciju iz tri preduzeća u Sarajevu, Tuzli i Lukavcu. Jedno od njih je i GRAS, a provodi se istraga o kupovini polovnih autobusa na plin početkom ove godine.

Tužilaštvo Tuzlanskog kantona, zajedno s Federalnom upravom policije, provodi istragu i analizu obimne materijalne dokumentacije koja se odnosi na cjelokupan kupoprodajni proces vezan za firme Junuzović kopex Lukavac, GIPS Tuzla i KJKP GRAS. Utvrđuje se da li postoje nezakonitosti vezane za nabavku, kupovinu i prodaju 34 autobusa na plinski pogon.

«Još uvijek ne možemo govoriti o odgovornosti bilo koje osobe odgovorne u sva tri preduzeća, naručito kad govorimo o GRAS-u koje je KJKP i ima obavezu da postupa u skladu sa zakonom o javnim nabavkama», objašnjava za FTV Admir Arnautović, portparol Tužilaštva Tuzlanskog kantona.

Prinudni direktor GRAS-a Haris Gušić kaže kako je uredno proveden postupak javne nabavke. Tako je firma GRAS autobuse kupila za polovinu stvarne vrijednosti autobusa na plinski pogon.«Pri uvozu u BiH vozilo je procijenjeno od strane Carinske uprave na 37.126,20 KM. Sudski vještak je njega procijenio na 71.345,55 KM. KJKP GRAS je to isto vozilo kupio za 31.000 KM», ističe Gušić.

Dugogodišnji radnik GRAS-a Alija Hodo kaže da je izbačen iz Sindikata radnika zbog toga što se, tvrdi, godinama bori protiv kriminala. Navodi kako je ugovor o kupovini određenog broja autobusa krivotvoren: «Pošto su nam bili dužni tri topla obroka, nama su dali dva topla obroka, a jedan obrok smo mi dali za kupovinu tih vozila».

Direktor GRAS-a tvrdi da ga ne interesuje prošlost i da gleda prema budućnosti, a Sarajevo negoduje zbog toga što se GRAS-u daju velika finansijska sredstva, a pored toga opet loše posluje. Kažu kako imaju rješenje izlaska iz krize.«U zakonu je predviđeno kako se firma može izvući iz toga – firma zatraži zaštitu od povjerilaca, što su u ovom slučaju najčešće državne institucije», objašnjava za FTV Edin Forto, zastupnik Naše stranke u Skupštini KS-a.

Izlasku iz krize doprinio bi i novi zakon za koji tvrde da se nalazi u ladici resornog ministra. Nakon prethodno obavljenog telefonskog razgovora, poslali smo upit Ministarstvu saobraćaja Kantona Sarajevo, no ni nakon dva dana nismo dobili odgovor. Javnosti je poznato da je GRAS firma oko koje se vode brojne istrage, a u toku je i suđenje njenim bivšim čelnicima, među kojima i bivšem direktoru Ibrahimu Jusufranić, objavila je FTV.

(TI/FTV)


LOGO FOOTER

Gradski informator - Tuzla na dlanu