Web banner 1200x100px Popust MC Astra Borovo 29.06.2018

farah baner

četvrtak, 30 Novembar 2017 17:45

Gradsko vijeće Tuzla: Veće kazne za neplaćanje deblokade nepropisno parkiranog vozila

3011 gv

Gradsko vijeće Tuzla, na juče održanoj sjednici, osim Odluke o dopuni Odluke o snabdijevanju grada Tuzle toplotnom energijom, donijelo je i Rješenje o privremenom imenovanju sekretara i davanju ovlaštenja o odlučivanju o pravima i obavezama sekretara Gradskog vijeća.

Osim toga, usvojena je i Odluka o izmjenama Odluke o platama uposlenima općinskih organa Tuzla. Prvobitna Odluka datira iz 2013.godine, a potreba za njenom izmjenom javila se nakon usvajanja Pravilnika o unutarnjoj organizaciji gradskih organa uprave i stručnih službi grada, te zbog potrebe usklađivanja sa propisima viših instanci. Što se koeficijenata tiče, oni nisu mijenjani, odnosno plate uposlenika u gradskim organima uprave ostale su iste.

Usvojena je i Odluka o izmjeni Odluke o javnim parkiralištima na području Općine Tuzla. Odluka podrazumijeva znatno povećanje kazni za pravna lica koja nisu na vrijeme platila naknadu za deblokadu nepropisno parkiranog vozila. Ubuduće kazna za ovaj prekršaj će se kretati od 1000 do 2000KM za pravna lica, plus kazna koju će plaćati odgovorno lice u pravnom licu. Iako su vijećnici u diskusijama istakli da su kazne previsoke, Odluka je usvojena jednoglasno, uz napomenu da je to učinjeno zbog potrebe usklađivanja sa Zakonom o prekršajima Federacije BiH. Jednim od zaključaka je predviđeno da se razmotri mogućnost djelovanja na više instance kako bi se pomenuti Zakon mijenjao, te smanjili predviđeni iznosi kazni.

Gradsko vijeće je usvojilo Odluku o pristupanju izradi Regulacionog plana dijela prostorne cjeline Sjenjak i Sjenjak 2 u Tuzli, te Akcioni plan politike socijalnog uključivanja Grada Tuzle za period 2017-2018.godine. Vijećnici su primili k znanju Informaciju o stanju kampa u Mjesnoj zajednici Kiseljak, Informaciju o realizaciji viećničkih inicijativa za period januar – avgust 2017.godine, Informaciju o realizaciji aktivnosti na rješavanju stambenih problema raseljenih lica i socijalne kategorije stanovnika, te Informaciju o problematici snabdijevanja električnom energijom područja grada Tuzle.

Usvojen je, između ostalog, nacrt Regulacionog plana dijela prostorne cjeline Stara Solana u Tuzli i Odluka o njegovom provođenju, te nacrt Programa rada Gradskog vijeća Tuzla za narednu godinu, koji je upućen u tridesetodnevnu javnu raspravu.

(TI/RTV7)


LOGO FOOTER

Gradski informator - Tuzla na dlanu