Potpisan sporazum o suradnji između Vijeća za štampu u BiH i Univerziteta u Tuzli

by nedim
| 20:16

U Tuzli je danas potpisan Sporazum o suradnji između Univerziteta u Tuzli i Vijeća za štampu u BiH. Sporazum su potpisali Rektorica tuzlanskog Univerziteta, prof.dr. Nermina Hadžigrahić, Izvršna direktorica Vijeća za štampu u BiH Ljiljana Zurovac, i prof.dr. Enes Osmančević, voditelj univerzitetskog Media centra.

Sporazum podrazumijeva buduću zajedničku suradnju u oblasti edukacije studenata novinarstva o etičkim standardima profesionalnog izvještavanja, organiziranja okruglih stolova, seminara i konferencija za medijsku zajednicu, suradnju sa regionalnim samoregulacijskim tijelima i medijskim institutima, te promociju profesionalnog i odgovornog novinarstva u BiH.

„Današnjim potpisivanjem sporazuma između Univerziteta u Tuzli i Vijeća za štampu u BiH započinjemo jaču insitutucionalnu saradnju, koja će biti vrlo značajna za naše studente“, izjavila je Rektorica prof.dr. Nermina Hadžigrahić.

Ljiljana Zurovac, Izvršna direktorica Vijeća za štampu, izjavila je da je ova saradnja jako važna za obje institucije. „Mi imamo izvanrednu suradnju sa tuzlanskim univerzitetom već više od 10 godina, a ovim Sporazumom tu suradnju sada ozvaničujemo. Moramo što više unapređivati profesionalno i odgovorno novinarstvo i pripremati mladu generaciju novinara za vraćanje digniteta profesiji. Radeći zajedno sa katedrom novinarstva u Tuzli, naša će poruka biti još jača“.

Prof.dr. Enes Osmancevic, voditelj univerzitetskog Media centra, naglasio je da je cilj ove suradnje  „zajednički nastup Media centra Univerziteta u Tuzli i Vijeća za štampu, u smislu stručne, profesionalne edukacije i istraživanja, gdje će, s jedne strane studenti imati mogućnost da koriste sve kapacitet Vijeća, a s druge strane da će Vijeće imati veću promociju profesionalnih i etičkih standarda  novinarstva. Kao član europske Alijanse nezavisnih vijeća za štampu bh. Vijeće je u stalnom doticaju sa novim profesionalnim trendovima, a univerzitet ima mogućnost da pokreće istraživačke projekte koji mogu biti od poticaja, ne samo za stručnu javnost nego i za najširu publiku, u smislu prava na ispravak netačnih medijskih objava, da publika ima pravo ulagati neku vrstu prigovra a da je Vijeće za štampu spona između medija i građana.

Nakon potpisivanja Sporazuma, održana je radionoca o medijskoj etici za 50 studenata novinarstva tuzlanskog univerziteta, na kojoj je je promotivno predstavljena nova edukacijska platforma Vijeća – Online Škola medijske etike www.mediaethics.eu

(Tuzlainfo.ba)