Ukinuta presuda Općinskog suda Tuzla: Ljekari sa UKC Tuzla mogu u štrajk, na potezu Vlada TK

by nedim
| 18:02

Kantonalni sud u Tuzli prihvatio je žalbu pravnog zastupnika Strukovnog sindikata doktora medicine i stomatologije Tuzlanskog kantona (TK) čime je ukinuo rješenje Općinskog suda u Tuzli o zabrani provođenja generalnog štrajka na Univerzitetsko-kliničkom centru Tuzla.

Podsjećamo da su članovi Strukovnog sindikata doktora medicine i stomatologije TK, 6. novembra stupili u generalni štrajk organizovanog od strane Federalnog Saveza kojim su obuhvaćene sve zdravstvene ustanove na području Tuzlanskog kantona  izuzev UKC-a u Tuzli. Naime, Općinski sud u Tuzli je na osnovu tužbe menadžmenta UKC-a donio rješenje kojim je zabranio organiziranje i provođenje štrajka u ovoj zdravstvenoj ustanovi.

Na ovakvu sudsku odluku reagovao je pravni zastupnik  SSDMiS TK žalbom koju je nadležni sud na sjednici vijeća 13.11.2017.god uvažio te svojim rješenjem koje je dostavljeno Sindikatu 17.11.2017.god. ukinuo rješenje Općinskog suda u Tuzli, čime su se stvorile mogućnosti da ljekari iz UKC-a, a koji su članovi spomenutog sindikata stupe u generalni štrajk. Iz sindikata ističu i zahvaljuju se na ažurnosti Kantonalnog suda u Tuzli koji je u relativno kratkom roku reagovao i poništio prethodnu odluku koja je donesena u roku od nekoliko sati.

Iako im je zakonski omogućeno da to učine, članovi Strukovnog sindikata doktora medicine i stomatologije TK će prije stupanja u štrajk pokušati uspostaviti socijalni dijalog sa premijerom TK Begom Gutićem. Uposlenicima UKC-a Tuzla niti sindikatu nije u cilju da poduzimaju ovako radikalnu mjeru, ali su spremni da se već od utorka pridruže ostalim kolegama.

“Mi u ponedjeljak očekujemo hitan poziv i prijem kod premijera TK i u zavisnosti od ishoda tog sastanka donijet ćemo odluku hoćemo li stupiti u generalni štrajk ili ne. Dakle, ukoliko uspijemo uspostaviti socijalni dijalog s premijerom TK nastavit ćemo sa svakodnevnim štrajkom upozorenja-podrške do rješenja našeg statusa a ako ne dođe do toga u utorak stupamo u generalni štrajk i u toj ustanovi. Vjerujemo da će premijer i Vlada TK zajedno sa nama iznaći najbolje rješenje te spriječiti neželjene posljedice kako za  Ustanovu tako i  za pacijente i doktore.”, rekao je Admir Suljić, predsjednik Štrajkačkog odbora u TK i potpredsjednik Strukovnog sindikata doktora medicine i stomatologije Federacije BiH.

“Mi ne želimo generalni štrajk u UKC Tuzla obzirom na specifičan položaj i  ulogu te ustanove u sistemu zdravstva TK i široj regiji  i  nije nam u interesu da oštetimo pacijente, ustanovu ili uposlenike. Želimo samo iskazati svoje nezadovoljstvo i da otvorimo socijalni dijalog, odnosno da mirnim putem riješimo naš problem”, ako do toga ne dođe onda je odgovornost za zastoj sistema na nadležnim institucijama, naglasio je Suljić.

Iz Strukovnog sindikata doktora medicine i stomatologije TK pozivaju  i direktora  UKC-a Tuzla, obzirom na autoritet, da se obrati  Vladi TK u cilju iznalaženja  optimalnog rješenja kako za Ustanovu tako i za Sindikat čime bi ujedno  pomogao svojim uposlenicima- doktorima da poprave svoj radnopravni status u ustanovi  a koji ne ide na štetu drugim uposlenim.

Članovi ovog sindikata su resornom ministarstvu, sa kojim su se dva puta sastali, uputili dva zahtjeva, a to je rješavanje problema reprezentativnosti na nivou kantona, kao i saglasnost Vlade TK za potpisivanje kolektivnog ugovora na federalnom nivou.

Upućen je zahtjev i  i inicijativa Vladi TK od strane Sindikata kao i od strane Ljekarske komore TK za rješavanje pitanja reprenzetativnosti i uspostavljanje socijalnog dijaloga kako bi se stekli uslovi za okončanje generalnog štrajka koji je u toku. Iz sindikata poručuju da doktori nikada nisu bili odlučniji i složniji te da će ostati istrajni u svojim zahtjevima i još jednom zahvaljuju pacijentima, medijima i građanima na podršci.

(Tuzlainfo.ba)