KO SDPBiH Tuzla: Očekujemo reakciju Tužilaštva TK i smjenu ministra Huseina Topčagića

by nedim
| 9:58

Na proširenoj sjednici Predsjedništva Kantonalnog odbora SDPBiH Tuzla, održanoj prije dva dana zauzet je stav, da se traži od Tužilaštva TK, da ispita vrlo ozbiljne navode i optužbe koje su, predsjednik KO SDA Tuzla Mirsad Kukić, premijer Vlade TK Bego Gutić, ministar MUP-a TK Husein Topčagić i predsjednica OO SDA Banovići Elzina Pirić, iznijeli jedni o drugima u pismima upućenom predsjedniku SDA Bakiru Izetbegoviću.

Kako navode. Javnost Tuzlanskog kantona je zgrožena količinom iznesenog „prljavog veša“, o kriminalu, korupciji, zloupotrebi službenog položaja navedenih aktera u pismima koje upućuju vrhu svoje korumpirane stranke.

Istovremeno KO SDPBiH Tuzla očekuje da Tužilaštvo TK ima dovoljno dokaza o počinjenom kriminalu i korupciji iz „prve ruke“, a za koje smo blagovremeno prozivali korumpiranu vlast u Tuzlanskom kantonu.

Premijer Bego Gutić u svom pismu je javno prozvao Mirsada Kukića, banovićki SDA, kao i ministra MUP-a TK da su u posljednje dvije godine netransparentno zaposlili 200 uposlenika, o čemu je kako navodi odlučivao vrlo mali broj ljudi na čelu sa Mirsadom Kukićem.

Dalje optužuje ministra MUP-a TK, Huseina Topčagića za neblagovremeno rješavanje i osiguranje finansijske neovisnosti Uprave policije u ministrastvu, te za druženje sa osobama iz kriminalnog miljea, nepotizam, zatim za lobiranje i obezbjeđenje poslova na kojima bi izvođač radova bila kompanija koja je u vlasništvu njegovog brata.

Zbog svega iznešenog Kantonalni odbor SDPBiH Tuzla, traži od premijera Vlade TK Bege Gutića da smijeni ministra MUP-a TK Huseina Topčagića, a od Tužilaštva da navedene činjenice iz pisama ispita i odgovorne procesuira – navodi se u saopštenju za javnost  Kantonalnog odbora SDPBiH Tuzla.

(Tuzlainfo.ba)