Web banner 1200x100px Popust MC Astra Borovo 29.06.2018

farah baner

petak, 20 Oktobar 2017 20:52

UKC Tuzla: Uspješno replantirana šaka, operacija trajala više od sedam sati

2010 ukc tuzlaNa Klinici za plastičnu i maksilofacijalnu hirurgiju UKC Tuzla od 2011 godine rade se replantacije šake, i do sada ih je, prema riječima doc. dr. Mufida Burgića, spec.plastične hirurgije, urađeno dvadeset dvije, od čega je bilo dvadeset replantacija prstiju i dvije replantacije kompletne šake.

Kako ističe doc. dr. Burgić posljednji operativni zahvat ove vrste rađen na Klinici za plastičnu i maksilofacijalnu hirurgiju trajao je 7 sati i 30 minuta, a rađen je kod tridesettrogodišnjaka koji je zadobio traumatsku amputaciju drugog, trećeg i četvrtog prsta lijeve šake.

Sam operativni zahvat je protekao uredno, kao i postoperativni tok, pacijent je stabilan i uskoro se planira njegov otpust na kućno liječenje.

Doc. dr. Burgić je također istakao značaj edukacije stanovništva o načinu konzerviranja amputiranog dijela tijela.

“Operativni zahvati ove vrste su hitnog karaktera i moraju biti urađeni u okviru od 6 do 7 sati, od momenta povređivanja. Vrlo je važano na koji način se amputirani dio tijela konzervira. Dakle, u slučaju amputacije, potrebno je amputirani dio staviti u gazu ili pamučnu tkaninu, te potopiti u hladnoj vodi sa komadićima leda”, pojasnio je doc. dr. Burgić, te naglasio da je glavni cilj replantacije ponovna uspostava funkcije amputiranog dijela tijela, kao i minimiziranje vremena ishemije bataljka - navedeno je informaciji UKC Tuzla.

(Tuzlainfo.ba)


LOGO FOOTER

Gradski informator - Tuzla na dlanu