Web banner 1200x100px Popust MC Astra Borovo 29.06.2018

farah baner

petak, 20 Oktobar 2017 11:58

Tematska sjednica GV Tuzla: Mještani Bukinja i Šićkog Broda traže besplatno priključenje na toplinsko grijanje

0101 gradsko vijece 2017 2Jučer je održana prva tematska sjednica Gradskog vijeća Tuzla na kojoj je razmatrana Informacija o toplifikaciji sa posebnim akcentom na mjesne zajednice u kojima postoje uslovi za priključenje na sistem daljinskog grijanja.

Sjednici su prisustvovali i građani mjesnih zajednica Šićki Brod i Bukinje.

"Uputili smo dopise prema Gradskoj upravi i vijećnicima gdje smo konkretizovali naša pitanja koja se tiču toplifikacije i njenog nastavka u ovim mjesnim zajednicama. Smatramo da imamo i moralnu obavezu da to tražimo iz razloga što Termoelektrana Tuzla radi 64 godine, ona je na tlu mjesnih zajednica Šićki Brod i Bukinje i to bi bila satisfakcija za dugogodišnji rad Termoelektrane Tuzla odnosno za ometanje i degradaciju tla i života ljudi koji tu stanuju. Mi bismo bili zadovoljni da dobijemo besplatno priključenje na toplinsko grijanje kao što to ima jedan dio MZ Šićki Brod" - kazao je predsjednik Savjeta MZ Šićki Brod Nijaz Suljić.

Gradsko vijeće Tuzla podržalo je prijedloge mjera koji su dati u Informaciji Službe za komunalne poslove, izgradnju i poslove mjesnih zajednica. Jedan od usvojenih zaključaka je da obrađivač izanalizira iznesene prijedloge i sugestije vijećnika i predstavnika Savjeta pomenutih mjesnih zajednica i da ih uzme u obzir prilikom izrade Odluke o snabdijevanju grada toplotnom energijom. Imajući u vidu specifičnosti prostora MZ Šićki Brod i MZ Bukinje, kao što je blizina TE Tuzla i većina drugih industrijskih kapaciteta, deponije šljake i pepela, dakle degradirani okoliš kroz pogoršan kvalitet prije svega zraka i tla, Grad Tuzla će uraditi socijalnu kartu potencijalnih korisnika usluge daljinskog grijanja, sve u cilju sagledavanja mogućnosti za dodatne olakšice u smislu subvencioniranja dijela troškova nabavke (individualne) mjerno-regulacione stanice.

Zaključeno je da će JKP "Centralno grijanje" d.d. Tuzla , u saradnji sa Gradom Tuzla, razmotriti mogućnost za definisanje procedura kojim će se korisnicima usluge daljinskog grijanja pružiti mogućnost plaćanja mjerno-regulacione stanice na rate, obračunate na računu za komunalnu uslugu daljinskog grijanja.

Istaknuto je da Gradsko vijeće Tuzla podržava dijaloški način rješavanja problema i stvaranja uslova za unaprijeđenje kvaliteta života građana Tuzle. Usvojeni zaključci Gradskog vijeća Tuzla sa današnje tematske sjednice biće dostavljeni i Savjetima mjesnih zajednica Šićki Brod i Bukinje.

(Tuzlainfo.ba)

LOGO FOOTER

Gradski informator - Tuzla na dlanu