Web banner 1200x100px Popust MC Astra Borovo 29.06.2018

farah baner

petak, 20 Oktobar 2017 10:20

Tuzla među najzagađenijim gradovima: Gušimo se i ništa ne poduzimamo

1503 termo elZagađenost zraka u Tuzli, Zenici, Lukavcu i Sarajevu iz godine u godinu je sve veća, a prema medicinskim istraživanjima, posljedice, pogotovo za djecu, sve su pogubnije. Upravo zbog ovoga je jučer održan i okrugli sto o ovoj temi.

Prošle godine su postignuti neslavni rekordi o zagađenju zraka u ovim gradovima. Godinu nakon toga ništa konkretno nije urađeno, a već je oglašena i prva ovogodišnja epizoda uzbune zbog povećanog zagađenja zraka i to u Lukavcu. Džemila Agić iz Centra za ekologiju i energiju iz Tuzle smatra kako je ovakvo stanje omogućeno podijeljenim nadležnostima u ovoj oblasti.

- Zagađenost zraka je u nadležnosti kantona i Federacije, što omogućava da na kraju niko ne preuzima odgovornost za ono što se desi. Sve što se radi jeste sumiranje rezultata, iako iz dana u dan imamo kontinuirano prekoračenje i dnevne i satne vrijednosti, ističe Agić.

Profesorica Medicinskog fakulteta u Tuzli Nurka Pranjić je prezentirala porazne rezultate istraživanja o utjecaju okoliša na zdravlje u 2016. i 2017. godini.

- Uzorak su činila 402 stanovnika koja žive u naseljima blizu TE Tuzla. Uočili smo da ljudi koji tu žive imaju i do 13 puta veće stope pojavljivanja oboljenja srca, karcinome, oboljenja pluća, a najgore je što lebdeće čestice u zraku utiču i na reprodukciju i osteoporozu, upozorava Pranjić.

Načelnik Lukavca Edin Delić smatra kako je pitanje kompleksno, pogotovo jer veliki zagađivači zapošljavaju veliki broj ljudi.

- Kada spomenete Gikil, koji bez okolinske dozvole radi godinu, i na vagu stavite 1.000 radnih mjesta ili zagađenje koje imamo, to je vrlo ozbiljna stvar. Strašan bi ekonomski udar bio da se ovakva preduzeća dovedu u pitanje. Međutim, problem je i u tome što ovi koji ne ulažu u pročišćavanje, računaju upravo na ovaj faktor, zaključuje Delić.

(TI/Oslobođenje)


LOGO FOOTER

Gradski informator - Tuzla na dlanu