Trg slobode: Burek za Guinnessa i porciju sa 1.500 ćevapa vidjelo i probalo na hiljade Tuzlaka

by nedim
| 12:23

Burek za Guinnessovu knjigu rekorda danas je izazvao pravu pomamu na Trgu slobode u Tuzli.

Kako piše Faktor.ba, nekoliko hiljada ljudi opkolilo je binu na koju je trebao biti postavljen ogroman burek, čim je kamion na kojem je dopremljen došao na Trg slobode. Potom su svi s nestrpljenjem čekali da dizalica postavi pitu na binu, pa da bude otkriven, a onda se prolomio pljesak i počeli sijevati blicevi kamera i mobitela.

Ovo je bila kulminacija manifestacije “Tuzla gastro show”, na kojoj je osim bureka za Guinnessa napravljena i porcija od 1.500 ćevapa, koja će također konkurirati za najveću na svijetu.

– Mi danas imamo najveći burek na svijetu koji teži 675 kilograma. On stoji na tepsiji koja teži 180 kilograma – rekao je organizator “Tuzla gastro showa” Omer Isović.

Burek za Guinnessa, su uz pomoć radnica restorana “Saranda”, prvi izrezali premijer Tuzlanskog kantona Bego Gutić, pomoćnik gradonačelnika Tuzle Vedran Lakić i ministar trgovine, turizma i saobraćaja TK Mirsad Gluhić.

Inače, na binu je prvo postavljena porcija ćevapa veličine tri puta dva metra, u kojoj je bilo 1.500 ćevapa. Nakon toga je uslijedio kulturno zabavni program, dok se čekalo da ogromni burek dođe do Trga slobode.

Lepinu za rekordnu porciju ćevapa napravila je pekara “Hukić”, dok je za ćevape bila zadužena ćevabdžinica “Limenka”. Najveći burek djelo je kuhara iz restorana “Saranda”

Orkestar od 40-ak harminika svirao je dvije sevdalinke, koje je interpretirala Ramiza Milkunić, a nekoliko stotina članova raznih KUD-ova zajednički je igralo kolo.

Također dodijeljene su i nagrade, a među onima koji su lično došli da prime priznanje je i glumac Enis Bešlagić, kojem je dodijeljeno “Zlatno zmajevo srce” za humanizam i patriotizam.

Također, djeca iz Udruženja građana “Korak po korak”, koje radi sa mladim osobama sa posebnim potrebama, podigli su natpis sa porukom Vedadu Ibiševiću “Vedo Vedatore, mi te trebamo”.

Podaci i videozapisi o najvećem bureku i porciji ćevapa bit će poslani u sjedište Guinness World Recorda i za tri mjeseca ćemo znati da li su zaista dobili priznanje od Guinnessa.

Svi koji žele moće i će probati rekordni burek, jer će posjetiteljima biti podijeljeno 4.500 porcija.

(TI/Faktor.ba)

21410burek2